Pfizer će dozvoliti drugim kompanijama da prave njihov lijek

Pfizer će dati licencu za lijek protiv COVID-a organizaciji Medicines Patent Pool iz Ženeve, koja će dalje dati dozvolu kompanijama da proizvode lijek za upotrebu u 95 zemalja.

Prema uvjetima sporazuma, Pfizer neće dobijati nadoknadu na patent za prodaju u zemljama sa niskim BDP-om (EPA)

Farmaceutska kuća Pfizer potpisala je dogovor sa organizacijom pri Ujedinjenim nacijama da dozvoli drugim proizvođačima da prave eksperimentalni lijek proiv COVID-a.

Pfizer je naveo da će dati licencu za lijek protiv COVID-a organizaciji Medicines Patent Pool iz Ženeve, koja će dalje dati dozvolu kompanijama da proizvode lijek za upotrebu u 95 zemalja, odnosno, oko 53 posto populacije na planeti, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Dogovor isključuje neke velike države koja su prošle kroz jake talase pandemije.

Brazil bi mogao da proda licencu kako bi pravio lijek za druge zemlje, ali lijek ne bi mogao da se proizvodi za upotrebu u Brazilu.

Brže do okončanja pandemije

Zdravstveni zvaničnici kažu da je činjenica da je dogovor postignut prije nego što je Pfizerov lijek odobren bilo gdje, mogao bi da pomogne da se okonča pandemija brže.

Jedan od šefova pri  Medicines Patent Poolu izjavio je da bi ostali proizvođači lijekova mogli da počnu da proizvode tabletu u narednih nekoliko mjeseci, ali je rekao da je svjestan da dogovor neće zadovoljiti svakoga.

Prema uvjetima sporazuma, Pfizer neće dobijati nadoknadu na patent za prodaju u zemljama sa niskim BDP-om, i odreći će se patenta na prodaju u svim zemljama koje su dio sporazuma.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada