Fuat Oktay: Turska se nikoga ne boji

Potpredsjednik Turske je istakao kako Ankaru niko niko neće spriječiti da nastavi s bušenjem nafte i plina u spornim vodama Sredozemnog mora.

Kipar je od 1964. godine podijeljen uslijed međunacionalnih sukoba (EPA)

Zamjenik predsjednika Turske Fuat Oktay izjavio je u ponedjeljak kako se njegova država “ne plaši nikoga“ i da je niko neće spriječiti da nastavi s bušenjem nafte i plina u spornim vodama koje su bile izvor tenzija između Ankare i etnički podijeljenog Kipra.

“Ne plašimo se nikoga. Oni koji traže avanturu u istočnom Sredozemlju dobit će odgovor“, rekao je on tokom ceremonije povodom 38. godišnjice osnivanja Turske Republike Sjeverni Kipar.

Kipar je od 1964. godine podijeljen uslijed međunacionalnih sukoba, prenosi Beta, pozivajući se na AP.

Bušenje na istoku Mediterana

Poslije puča pristalica ujedinjenja Kipra s Grčkom, Turska je 1974. godine okupirala sjever otoka naseljen turskom manjinom i proglasila Tursku Republiku Sjeverni Kipar.

Turska je na okupirani sjever otoka doselila više od 35.000 vojnika s porodicama i druge naseljenike.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda je 1983. godine usvojilo rezoluciju kojom je secesija kiparskih Turaka označena nelegalnom.

Iako je Kipar član Evropske unije, to se odnosi jedino na južni, međunarodno priznati grčki dio Kipra, dok turski dio kao državu priznaje jedino Ankara.

Oktayeve primjedbe dolaze nakon što je kiparska Vlada rekla kako će EkkonMobil i partner Qatar Petroleum za nekoliko sedmica nastaviti bušenje u oblasti jugozapadno od Kipra, gdje imaju dozvolu za istraživanje nafte i plina.

Konzorcij koji čine energetske kompanije Total iz Francuske i italijanski Eni također će nastaviti bušenje kod južne obale Kipra u prvoj polovini sljedeće godine.

‘U suprotnosti s međunarodnim pravom’

Turska ne priznaje Kipar kao državu i osporava vode u kojima kiparska Vlada polaže isključiva ekonomska prava.

Ankara kaže da se veliki dio tih voda ili preklapa s njenim kontinentalnim pojasom ili pripada kiparskim Turcima.

Kiparska Vlada insistira da su postupci Turske u suprotnosti s međunarodnim pravom.

U februaru 2018. godine su turski ratni brodovi spriječili brod za bušenje koji je iznajmio Eni da radi istraživanja u vodama jugoistočno od Kipra.

Izvor: Agencije