Turski sud: Osman Kavala ostaje u zatvoru

Sud u Istanbulu je ponovo odlučio da vodeći turski filantrop ostane u zatvoru, uprkos stalnim pozivima Evropskog suda za ljudska prava da bude pušten na slobodu.

Osmanu Kavali prijeti doživotna kazna zatvora bez uvjetnog otpusta ako bude osuđen (AFP)

Sud u Istanbulu u petak je ponovo odlučio da vodeći turski filantrop Osman Kavala (64) ostane u zatvoru, uprkos stalnim pozivima Evropskog suda za ljudska prava da bude pušten na slobodu.

Biznismen i aktivista za zaštitu ljudskih prava, koji je iza rešetaka skoro četiri godine i suđenje mu je odloženo za 26. novembar, optužen je za navodni pokušaj rušenja turske vlade putem demonstracija koje su bile održane širom zemlje 2013. godine, a koje su počele u istanbulskom parku Gezi.

Optužen je i za špijunažu i pokušaj rušenja vlade u vezi s neuspjelim vojnim udarom 2016. godine, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Prijeti mu doživotni zatvor

Evropski sud za ljudska prava donio je odluku da Kavala treba biti oslobođen u decembru 2019. godine, ali su turske vlasti to ignorirale, držeći ga u zatvoru od hapšenja u novembru 2017. godine.

Prošlog mjeseca je Vijeće Evrope, čiji je Turska članica, navelo je da će pokrenuti postupak protiv Ankare zbog povrede prava, osim ako Kavala ne bude pušten na slobodu prije sljedećeg sastanka komiteta ministara u novembru.

Postupak može rezultirati kaznenim mjerama protiv Turske, uključujući suspenziju iz organizacije koja promovira demokratiju i ljudska prava.

Kavali prijeti doživotna kazna zatvora bez uvjetnog otpusta ako bude osuđen.

Biznismen je odbacio sve optužbe protiv sebe, dok su grupe za ljudska prava osudile slučaj protiv njega kao politički motiviran.

‘Atentat na moje dostojanstvo’

Kavala je u petak opisao optužbe da je učestvovao u pokušaju puča kao klevetničke i pokušaj atentata na njegovo dostojanstvo.

“Potpuno je bez dokaza, baš kao i optužba za špijunažu koja je kasnije izmišljena”, naveo je on.

Kavala je rekao da ono što je zapanjujuće u optužbama koje su podignute protiv njega nije samo činjenica da one nisu zasnovane na bilo kakvim dokazima, već da su to navodi fantastične prirode zasnovani na teorijama zavjere, koje prelaze granice razuma.

Sudsko vijeće je donijelo odluku o produženju Kavalinog zatvaranja i odložilo suđenje do 26. novembra.

Izvor: Agencije