Turska traži od SAD-a da kupi 40 aviona F-16

Turska je zatražila od SAD-a da kupi 40 borbenih aviona F-16 američkog proizvođača Lockheed Martin i gotovo 80 kompleta za modernizaciju zračnih snaga, navode izvori.

Zahtjev za mlaznjacima vjerovatno će teško dobiti odobrenje američkog Kongresa, jer posljednjih godina odnosi sa Turskom nisu najbolji (EPA - Ilustracija)

Turska je zatražila od Sjedinjenih Američkih Država da kupi 40 borbenih aviona F-16 američkog proizvođača Lockheed Martin i gotovo 80 kompleta za modernizaciju zračnih snaga, nakon što kupovina mlaznih aviona F-35 nije uspjela, saopćili su izvori upoznati sa detaljima.

Dogovor, vrijedan milijarde dolara, još uvijek se odvija kroz proces na temelju sporazuma o stranoj vojnoj prodaji koji podliježe odobrenju američkog State Departmenta, kao i američkog Kongresa koji može blokirati dogovore, prenosi Fena.

“Zbog politike, Ministarstvo ne potvrđuje niti komentira predložene prodaje ili transfere odbrane sve dok službeno ne prođu u Kongresu”, rekao je glasnogovornik State Departmenta. Turska ambasada u Washingtonu odbila je ovo komentirati za sada, izvještava Reuters.

Ankara je naručila više od 100 aviona F-35, također američkog proizvođača Lockheed Martin Corp, ali je kupovina obustavljena 2019. godine nakon što je kupila ruske raketne sisteme odbrane S-400.

Višedecenijsko partnerstvo između saveznika u NATO-u prošlo je kroz dosad neviđen nemir u posljednjih pet godina zbog neslaganja u vezi politike u Siriji, bližih veza Ankare s Moskvom, njenih pomorskih ambicija na istoku Sredozemlja, optužbi SAD-a protiv državne banke u Turskoj i erozije prava i sloboda u Turskoj.

Pitanje odobrenja

Zahtjev za mlaznjacima vjerovatno će teško dobiti odobrenje američkog Kongresa, jer posljednjih godina odnosi sa Turskom nisu najbolji, prvenstveno zbog kupovine raketnog sistema S-400 ali i izvještaja u oblasti ljudskih prava u Turskoj.

Ankara je kupovinom S-400 također pokrenula američke sankcije. U decembru 2020. Washington je stavio na crnu listu tursku Upravu za odbrambenu industriju, njenog direktora Ismaila Demira i još troje zaposlenika, podsjeća Reuters.

Od tada su Sjedinjene Američke Države više puta upozorile Tursku da ne kupuje više rusko oružje. Međutim, prošle sedmice turski predsjednik Tayyip Erdogan nagovijestio je da Ankara i dalje namjerava kupiti drugu seriju raketnog sistema S-400 od Rusije, što bi moglo produbiti raskol s Washingtonom.

U američkom Kongresu postoji dvostranačka podrška koja tjera Bidenovu administraciju da izvrši veći pritisak na Ankaru, prvenstveno zbog njene kupovine ruskog oružja i dosadašnjih izvještaja o ljudskim pravima.

Ankara je saopćila da se nada boljim vezama za vrijeme američkog predsjednika Joea Bidena.

Izvještaj o turskom zahtjevu prvi je objavio grčki odbrambeni centar Defense Review.

Izvor: Agencije