Afganistanski taliban optužen za ubistvo trojice američkih vojnika 2008.

Hadži Nadžibulah (45), uhapšen i izručen SAD-u iz Ukrajine u oktobru 2020., već je optužen za otmicu američkog novinara i dvoje afganistanskih civila 2008.

Nakon dvadeset godina vojne prisutnosti SAD se krajem augusta bučno povukao iz Afganistana gdje su talibani ponovo preuzeli vlast (Reuters)

Njujorški glavni tužitelji saopćili su da su podigli optužnicu protiv afganistanskog talibana, koji je od prošle godine u pritvoru u Sjedinjenim Državama, za ubistvo trojice američkih vojnika i njihova prevoditelja 2008. u Afganistanu, zemlji iz koje je Washington otišao nakon dvadeset godina rata, javlja Hina.

Hadži Nadžibulah (45), uhapšen i izručen SAD-u iz Ukrajine u oktobru 2020, već je optužen za otmicu američkog novinara i dvoje afganistanskih civila 2008.

Tužitelji saveznog suda na Manhattanu u četvrtak su tome dodali optužnicu za “terorizam” zbog “napada na američke jedinice koje je vodio Nadžibulah i talibanski borci pod njegovim zapovijedanjem”, navodi se u saopćenju ministarstva pravosuđa.

Pravosuđe izdvaja “napad 26. juna 2008. na američki vojni konvoj u kojemu su ubijena trojica američkih vojnika i njihov prevoditelj Afganistanac”.

“U jednoj od najopasnijih faza afganistanskog sukoba Hadži Nadžibulah je vodio opaku skupinu talibanski pobunjenika koji su terorizirali dio Afganistana i napadali američke vojnike”, rekla je glavna tužiteljica New Yorka Audrey Strauss, navodi se u saopćenju.

Moguća doživotna kazna zatvora

U vezi s otmicom novinara i dvojice Afganistanaca koji su sedam mjeseci bili u rukama otmičara, ministarstvo pravosuđa još ne želi objaviti njihova imena.

No tada, u novembru 2008, novinar New York Timesa, David Rohde bio je otet u Afganistanu zajedno s prevoditeljem i s vozačem.

Po pisanju lista, koji je informaciju u njegovoj otmici držao u tajnosti kako mu ne bi ugrozio život, uspio je pobjeći otmičarima u junu 2009.

Po deset od trinaest točaka optužnice Hadži Nadžibulah može dobiti doživotni zatvor.

Nakon dvadeset godina vojne prisutnosti SAD se krajem augusta bučno povukao iz Afganistana gdje su talibani ponovo preuzeli vlast.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO