NYT: Deseci agenata CIA-e ubijeni, uhapšeni ili pretvoreni u dvostruke špijune

Sadržaj povjerljivog dokumenta otkriva teškoće koje ima CIA u regrutaciji špijuna za angažman u teškim okruženjima.

CIA je posljednjih godina pretrpjela katastrofalne upade u svoje špijunske mreže (Arhiva)

Veliki broj inostranih operativaca američke obavještajne agencije CIA je ubijen, zarobljen ili se okrenuo ka suparničkim agencijama kako bi špijunirao SAD, objavio je New York Times.

Osobe upoznate sa temom tvrde da su najviši zvaničnici CIA-e u pismu upućenom strogo povjerljivim kanalima, upozorili svaku stanicu i bazu ove agencije u svijetu o tom problemu, navodi list.

CIA u tom dokumentu upozorava da u posljednjih nekoliko godina postoje deseci slučajeva ubistava, hapšenja ili kompromitacije njenih inostranih operativaca. Određeni njihov broj likvidiran je od strane rivalskih obavještajnih agencija, što je neuobičajen podatak koji obavještajni zvaničnici obično ne otkrivaju u komunikaciji ovakve vrste.

Sadržaj dokumenta otkriva teškoće koje ima CIA u regrutaciji špijuna širom svijeta za angažman u teškim okruženjima.

Posljednjih godina, obavještajne službe u zemljama poput Rusije, Kine, Irana i Pakistana lovile su izvore CIA-e, u nekim slučajevima ih pretvarajući u dvostruke agente, navodi NYT.

Cilj poruke je bio podstaći ispostave da ojačaju zaštitne protokole i sigurnost, navode zvaničnici.

Loše vještine i potcjenjivanje drugih

Za neke od razloga za neuspjele misije istaknuti su preveliko povjerenje u izvore, loše obavještajne vještine, potcenjivanje stranih agencija kao i prebrzo regrutovanje špijuna.

Upotreba vještačke inteligencije, prepoznavanje lica i drugi sofisticirani alati olakšali su ostalim državama praćenje američkih obavještajnih službenika koji djeluju u njihovoj zemlji, navodi se u izvještaju.

Kako tvrdi NYT, rezultati studije pokazali su da su zemlje koje su na meti SAD-a također vješte u lovu na špijune, dok su vještine CIA-e “zahrđale” nakon decenija fokusiranja na terorističke prijetnje i oslanjanja na rizične komunikacijske sisteme.

Iako je u dopisu identifikovan određeni broj doušnika koji su uhapšeni ili ubijeni, broj onih koji se okrenuo protiv SAD nije u potpunosti poznat.

Ponekad, ističe njujorški list, doušnici koje otkriju rivalske obavještajne službe ne budu hapšeni ili ubijani, već budu angažovani kao dvostruki agenti koji dostavljaju dezinformacije CIA-i, navode bivši zvaničnici, dodajući da su u tome posebno efikasni bili Pakistanci.

CIA je posljednjih godina pretrpjela katastrofalne upade u svoje špijunske mreže gdje su, prema pisanju njujorškog lista, agenti vjerovatno otkriveni zbog kršenja tajnog komunikacijskog sistema agencije pomoću kojeg je komunicirala sa agentima na terenu.

 

Izvor: Al Jazeera i agencije