Amnesty: Talibani pogubili 13 pripadnika grupe Hazara

Šiitska grupa Hazari bila je progonjena i za vrijeme ranije vladavine talibana od 1996. do 2001. godine.

Ovo je drugi izvještaj Amnestyja o pogubljenjima pripadnika Hazara (Reuters)

Talibani su ubili najmanje 13 pripadnika etničke grupe Hazara, među kojima je i 17-godišnja djevojka, u centralnoj provinciji Daykundi, nedugo nakon što su preuzeli vlast u Afganistanu, stoji u novom izvještaju Amnesty Internationala.

Dana 30. augusta, konvoj sa oko 300 talibanskih boraca ušao je u distrikt Kdihr, gdje su likvidirali najmanje 11 bivših pripadnika afganistanskih snaga sigurnosti, od kojih je devet odvedeno u korito obližnje rijeke, gdje su pogubljeni nedugo nakon što su se predali, kaže se u izvještaju objavljenom u utorak.

Tinejdžerka, identificirana kao Masuma, ubijena je u razmjeni vatre u kojoj su talibani ciljali na afganistanske snage koje su pokušavale pobjeći.

Među ubijenim u sukobu bio je još jedan civil, Fayaz.

Pogubljenja u Ghazniju

Članovi afganistanskih snaga bili su starosti od 26 do 46 godina, navodi Amnesty, a svi su bili iz etnničke grupe Hazara, koja je bila progonjena za vrijeme ranije vladavine talibana od 1996. do 2001.

Ovo je drugi izvještaj Amnestyja o ubijanju Hazara, a u prvom, iz augusta, navedeno je da su talibani u julu u provinciji Ghazni likvidirali najmanje devet pripadnika te grupe, prije nego što su došli na vlast.

I talibani i njihovi rivali, pripadnici Islamske države provincije Khorasan (ISKP, ISIS-K), ispostave ISIL-a, optužuju se za ciljanje Hazara, koji čine većinu među afganistanskom šiitskom populacijom.

Do 1. septembra, talibani su negirali navode.

Izvor: Al Jazeera