Njemačka: Iran ne može uvjetovati pregovore

Rekaicja Berlina uslijedila je nakon što je iranski ministar vanjskih poslova zatražio da SAD oslobode zamrznutu iransku imovinu.

Njemačka je pozvala Iran da nastavi razgovore što je prije moguće (EPA)

Njemačka je odbacila zahtjeve Irana da Sjedinjene Američke Države oslobode zamrznutu iransku imovinu kao uvjet za nastavak nuklearnih pregovora, saopćilo je njemačko Ministarstvo vanjskih poslova.

“Iran ne može postavljati dodatne uvjete za nastavak pregovora”, rekao je glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova nakon što je iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amir-Abdollahian zatražio da imovina vrijedna deset milijardi dolara postane dostupna kao gest dobre volje, prenosi Fena, pozivajući se na Reuters.

‘Što prije nastaviti razgovore’

Pod bivšim predsjednikom Donaldom Trumpom, SAD se jednostrano povukao iz sporazuma iz 2015. godine s Iranom, Velikom Britanijom, Francuskom, Kinom, Rusijom i Njemačkom, čiji je cilj zaustaviti Islamsku Republiku u razvoju nuklearnog oružja.

Aktuelni predsjednik Joe Biden namjerava obnoviti sporazum, ali se strane ne slažu oko toga koje korake je potrebno poduzeti i kada, pri čemu su ključna pitanja koja će ograničenja Teheran prihvatiti i koje sankcije će Washington ukinuti.

“Pozivamo Iran da nastavi razgovore što je prije moguće”, rekao je glasnogovornik njemačkog Ministarstva vanjskih poslova, dodajući kako očekuje dogovor.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO