Grčka jača mornaricu nizozemskim brodovima

Pismo namjere se odnosi na moguće preuzimanje dvije fregate klase M i šest brodova deminera (MCMV) koji bi u grčku prešli iz Kraljevske nizozemske mornarice.

Grčka mornarica već ima 13 fregata, uključujući devet nizozemskih plovila klase Kortenaer (EPA - Ilustracija)

Grčka je potpisala pismo namjere sa Nizozemskom za transfer nizozemskih ratnih brodova u svoju mornaricu, navode turski mediji, te dodaju kako je ovo najnoviji potez Atine u drastičnom povećanju potrošnje na naoružanje posljednjih godina.

Kako navodi Daily Sabah, pozivajući se na francuski vojni portal Naval News, pismo namjere se odnosi na moguće preuzimanje dvije fregate klase M i šest brodova deminera (MCMV) koji bi u grčku prešli iz Kraljevske nizozemske mornarice.

Pismo namjere je potpisano na marginama konferencije NATO-a nacionalni direktora za naoružanje (CNAD) u Briselu u srijedu, a potpisnici su bili generalni direktor grčke agencije za akviziciju odbrambenih sredstava Aristeidis Alexopoulos i direktor nizozemske organizacije za materijal Arie Jan de Waard.

Sve više narudžbi

Daily Sabah navodi kako grčka mornarica već ima 13 fregata, uključujući devet nizozemskih plovila klase Kortenaer. Novo naručivanje dolazi nakon septembarske narudžbe tri fregate klase FDI od Francuske.

Turski mediji navode kako Grčka, iako navodi kako ne želi ući u utrku naoružavanja sa susjedom i saveznicom iz NATO-a Turskom, sve više pojačava kupovinu vojne opreme.

Nedavno je Atina potpisala ugovore sa Izraelom za kupovinu raketa i bespilotnih letjelica, zatim sa Francuskom za kupovinu borbenih aviona Rafale, te sa SAD-om o nadogradnji postojećih aviona F-16.

Izvor: Agencije