Prvo sudsko svjedočenje zatočenika u Guantanamu o mučenjima CIA-e

Majid Khan opisao je detalje metoda mučenja kojima je bio podvrgnut tokom saslušanja.

Tokom svjedočenja, Majid Khan je tražio oprost za svoje postupke (AP)

Na američkom sudu je prvi put javni iskaz dao jedan pritvorenik iz američkog zatvora u Guantanamu, koji je govorio o mučenjima kojima je bio podvrgnut na tajnoj lokaciji CIA-u, a koja su se odvijala tokom takozvanog decenijama dugog „rata protiv terorizma“.

Majid Khan, bivši stanovnik Baltimorea, dao je detalje o tome kako je bio potoljen pod vodom, te bio psihički i fizički zlostavljan u CIA-inom zloglasnom „crnom objektu“.

Svjedočenje Khana, koje je iznio tokom saslušanja pred tribunalom za ratne zločine u Guantanamu, prvo je javno objavljeno iz usta jednog od zatočenika u „crnom objektu“, a u kojem su opisani detalji metoda zlostavljanja koje je koristila američka obavještajna služba, a koje su se vodile kao „napredne tehnike ispitivanja“, piše New York Times.

Khan je prethodno proglašen krivim za optužbe koje su se odnosile na njegovu ulogu Al-Kaidinog kurira i planera.

„Mislio sam da ću umrijeti“, rekao je Khan u svjedočenju, iznoseći detalje o raznim tehnikama mučenja.

‘Molio sam ih da prestanu’

Rekao je da su ga, između ostalog, duži period ostavljali da visi nag sa grede na stropu, da je poljevan ledenom vodom da bi danima bio budan, te da su mu glavu držali pod vodom sve dok se nije počinjao daviti.

Kaže da su ga tokom trogodišnjeg zatočeništva na CIA-inim tajnim lokacijama tukli, seksualno zlostavljali i izgladnjivali. U pritvorski centar američke vojske na Kubi doveden je u septembru 2006.

„Molio sam ih da prestanu i kleo se da ne znam ništa. Da sam im imao šta reći, već bih to učinio, ali nisam imao ništa“, rekao je.

Neki od detalja o Khanovom tretmanu ranije su objavljeni u izvještaju Obavještajnog komiteta američkog senata iz 2014., u kojem je CIA optužena da je išla daleko van granica zakona nastojeći izvući informacije o Al-Kaidi, no, javni podaci o zatočenicima višeg ranga praktično ne postoje.

„Što sam više sarađivao i govorio im, to su me više mučili“, rekao je Khan sudu, što se podudara sa izvještajem Komiteta Senata, u kojem je zaključeno da je ponašanje američkih agenata bilo ne samo nehumano, već i često neučinkovito.

Organizacije za ljudska prava traže odgovornost za zlostavljanja počinjena na tajnim lokacijama, a specijalni izvjestitelj UN-a Nils Melret 2017. je rekao da se radilo o „očiglednom kršenju Konvencije protiv mučenja i da to šalje opasnu poruku o nekažnjivosti zvaničnika u SAD-u i širom svijeta.”

Tražili su od američkog predsjednika Joea Bidena da stavi tačku na neograničeno pritvaranje u Guantanamu, što je jedan od njegovih prethodnika Barack Obama obećao učiniti, ali to nije uradio.

Priznao krivicu

Khan, koji je 2012, između ostalog, osuđen po optužnicama za ubistvo, zavjeru i materijalnu podršku „terorizmu“, čitao je iz dokumenta od 39 stranica.

Očekuje se da će vojni oficiri koje je odabrao Pentagon osuditi Khana na 25 do 40 godina zatvora, ali će služiti mnogo kraće zbog saradnje sa američkim vlastima.

Kazna će mu biti skraćena na ne više od 11 godina, a bit će mu uračunati vrijeme koje je proveo u pritvoru od februara 2012.

To znači da bi na slobodi mogao biti već sljedeće godine.

Khan je rođen u Saudijskoj Arabiji, a u SAD je došao 1990-tih godina s porodicom. Završio je školu u Baltimoreu i imao posao u Washingtonu, gdje je radio tokom napada na SAD.

Rekao je da se okrenuo Al-Kaidi nakon smrti majke, te je priznao da je isporučio 50.000 dolara iz Al-Kaidinog fonda koji je korišten za finansiranje smrtonosnog bombaškog napada na hotel Marriott u Jakarti 2003. mada je ranije govorio da nije znao za šta se novac koristi.

Priznao je i učešće u nekoliko pokušaja napada sa navodnim liderom akcije od 11. septembra, Khalidom Sheikhom Mohammedom.

Tokom svjedočenja, tražio je oprost za svoje postupke.

„Pokušao sam popraviti sve loše stvari koje sam napravio. Zato sam i priznao krivicu i sarađivao sa vladom SAD-a“, rekao je.

SAD trenutno drži 39 osoba u pritvoru u Guantanamu, a Khan je prvi od nekoliko zatočenika od „velike važnosti“ koji su prošli CIA-in program ispitivanja i bili proglašeni krivim i osuđeni.

Suđenje petorici osoba optuženih za napade na SAD, među kojima je i Mohammed, u fazi je pretresa, a sudija tvrdi da neće početi prije sljedeće godine.

Izvor: Al Jazeera i agencije