Bivši lideri traže od G20 da preraspodjeli višak anti-COVID vakcina

U pismu je istaknuto da je širom svijeta dato više od šest milijardi doza vakcine protiv COVID-a, a da je od toga 70 posto dato u samo nekoliko zemalja.

Potpisnici navode da će SAD, Evropska unija, Velika Britanija i Kanada imati 240 miliona neiskorištenih vakcina do kraja mjeseca, koje bi mogle odmah da budu raspodijeljene u zemlje kojima su najpotrebnije (EPA - Ilustracija)

Više od 160 bivših svjetskih lidera i javnih ličnosti poručilo je da bi čelnici G20 trebalo da iskoriste samit u Rimu ovog vikenda, kako bi dogovorili preraspodjelu viška vakcina protiv korona virusa siromašnim zemljama.

U pismu je istaknuto da je širom svijeta dato više od šest milijardi doza vakcine protiv COVID-a, a da je od toga 70 posto dato u samo nekoliko zemalja, dok je u siromašnim zemljama vakcinisano svega dva posto stanovništva, prenosi Tanjug.

Neiskorištene vakcine

Potpisnici navode da će SAD, Evropska unija, Velika Britanija i Kanada imati 240 miliona neiskorištenih vakcina do kraja mjeseca, koje bi mogle odmah da budu raspodijeljene u zemlje kojima su najpotrebnije.

Pismo, čiji je inicijator bivši premijer Velike Britanije Gordon Brown, upućeno je italijanskom premijeru Mariju Draghiju, koji je ovog vikenda domaćin samita G20 u Rimu.

Među potpisnicima je 36 bivših predsjednika, 30 bivših premijera i još 100 utjecajnih svjetskih ličnosti.

Izvor: Agencije