Iran poručio IAEA-u da prestane otkrivati povjerljive informacije

Objavljivanje iranskih povjerljivih informacija pretvorilo se u rutinu u Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju, rekao je glasnogovornik Iranske organizacije za atomsku energiju.

Prema Statutu IAEA-e, povjerljive informacije ne bi trebale biti otkrivene (EPA - Ilustracija)

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) mora prestati otkrivati ​​iranske tajne informacije i povjerljiva pisma, objavio je visoki iranski zvaničnik.

Objavljivanje iranskih povjerljivih informacija pretvorilo se u rutinu u IAEA-i, rekao je glasnogovornik Iranske organizacije za atomsku energiju (AEOI) Behrouz Kamalvandi, prenosi Fena, pozivajući se na agenciju IRNA.

Taj bi potez trebao biti zaustavljen što je prije moguće, osim ako Iran ne preispita svoju interakciju s IAEA-om, istakao je on i dodao kako će se aktivnosti iz Sporazuma o zaštitnim mjerama nastaviti.

“Objavljivanje iranskih tajnih informacija u IAEA-i je potez koji se pod utjecajem određenih zemalja radi u određene svrhe. I psihološki rat dio je tih ciljeva“, naglasio je Kamalvandi.

Teheran citirao Statut IAEA

Islamska Republika je ponovo protestirala protiv toga.

Prema Statutu IAEA-e, povjerljive informacije ne bi trebale biti otkrivene.

“U obavljanju svojih dužnosti, glavni direktor i osoblje ne smiju tražiti niti primati upute iz bilo kojeg izvora izvan Agencije. Oni će se suzdržati od bilo kakvih radnji koje bi se mogle odraziti na njihov položaj kao zvaničnika Agencije. Agenciji neće odati nikakvu industrijsku tajnu ili druge povjerljive podatke za koje su doznali zbog svojih službenih dužnosti za Agenciju. Svaki član [IAEA-e] obavezuje se poštovati ​​međunarodni karakter odgovornosti glavnog direktora i osoblja i neće nastojati utjecati na njih u obavljanju njihovih dužnosti“, citira iranska državna novinska agencija član Statuta IAEA-e.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada