Svrgnuti sudanski premijer pušten kući

General Al-Burhan brani vojni udar, navodeći da je svrgnuo vladu da bi spriječio građanski rat.

Sudanski premijer Abdalla Hamdok uhapšen je u ponedjeljak (EPA)

Sudanski premijer Abdalla Hamdok koji je uhapšen u ponedjeljak u vojnom udaru pušten je kući gdje se nalazi pod strogim osiguranjem, doznaje se od izvora bliskih svrgnutom premijeru.

Oružane snage uhapsile su u ponedjeljak premijera, grupu ministara i čelnike nekoliko saveznih država i političkih stranaka, a vrhovni sudanski general Abdel Fattah al-Burhan branio je u utorak vojni udar, kazavši da je svrgnuo vladu kako bi spriječio građanski rat.

Sa sudanskim premijerom u utorak kasno navečer razgovarao je američki državni sekretar Antony Blinken koji je pozdravio njegovo puštanje iz pritvora i ponovno pozvao sudanske oružane snage da oslobode sve pritvorene čelnike, izvijestio je State Department, prenijelaje Hina, pozivajući se na Reuters.

Sudanski premijer Abdalla Hamdok i njegova supruga su kod kuće i pod strogim su osiguranjem, objavila je agencija Reuters, pozivajući se na izvore bliske premijeru.

U međuvremenu, Afrička unija saopštila je da je suspendovala sudansko članstvo, a ta mjera će biti na snazi do povratka trazicijske vlasti.

Kritike zapadnih zemalja

Zapadne zemlje u utorak su kritizirale vojni udar i pozvale na oslobađanje zatvorenih ministara te su zaprijetile ukidanjem humanitarne pomoći ako se vojska ne vrati sporazumu o dijeljenju vlasti s civilnom upravom.

Vrhovni sudanski general Abdel Fattah al-Burhan ranije je rekao da Hamdoku nije učinjeno ništa loše i da je bio u kućnom pritvoru u svojoj kući ali su se bojali da je ugrožen pa je smješten kod njega u njegovu kuću.

S prve novinske konferencije otkako je u ponedjeljak objavio preuzimanje vlasti, Burhan je poručio da vojska nije imala izbora već maknuti s vlasti političare koji su huškali protiv oružanih snaga.

U ponedjeljak su na ulice Khartouma izašli deseci hiljada ljudi koji se protive vojnom udaru, a u sukobima između demonstranata i snaga sigurnosti poginulo je sedmero ljudi.

Puč je prekinuo demokratsku tranziciju dvije godine nakon što je narodnom pobunom svrgnut dugogodišnji autokrat Omar al-Bashir.

 

Izvor: Agencije