Amnesty pozvao SAD da odbaci optužbe protiv Assangea

Yahoo Newsa je ranije objavio da su američke sigurnosne službe razmatrale mogućnost otmice ili ubistva osnivača Wikileaksa dok je živio u ekvadorskoj ambasadi u Londonu.

Julian Assange je optužen za krađu i objavljivanje tajnih informacija o američkim vojnim operacijama u Iraku i Afganistanu (EPA)

Generalna sekretarka organizacije Amnesty International Agnes Callamard pozvala je u utorak SAD da odbaci optužbe protiv osnivača Wikileaksa Juliana Assangea te da ga britanske vlasti odmah potom puste na slobodu.

Agnes Callamard poziv je uputila uoči ročišta koje se održava u Londonu u srijedu, a na kojem će biti uložena žalba na odluku britanskog suda da ne izruči Assangea SAD-u, gdje ga čekaju optužbe zbog objave tajnih vojnih dosjea u sklopu afere Wikileaks, prenosi Hina.

Visoki sud trebao bi u januaru razmotriti žalbu na odluku o neizručenju.

Odluka je donesena zbog, kako je navedeno, zabrinutosti da bi pedesetogodišnji Assange u američkom zatvoru mogao počiniti samoubistvo.

Razmatranje otmice i ubistva

Organizacija za zaštitu ljudskih prava pozvala se na istragu Yahoo Newsa, koja je otkrila da su američke sigurnosne službe razmatrale mogućnost otmice ili ubistva Assangea dok je živio u ekvadorskoj ambasadi u Londonu.

Ti izvještaji “još su više doveli u sumnju obećanja koje je dao SAD te dodatno razotkrila političku motivaciju koja stoji iza ovog slučaja”, rekla je Agnes Callamard.

Assange je optužen za krađu i objavljivanje tajnih informacija o američkim vojnim operacijama u Iraku i Afganistanu sa zviždačicom Chelseom Manning.

Njegove pristalice smatraju da je on kao istraživački novinar otkrio javnosti ratne zločine koje je počinio SAD.

Izvor: Agencije