SAD: Sjevernokorejske raketne probe su kontraproduktivne

Specijalni izaslanik Washingtona Sing Kim potvrdio je da je SAD posvećen istraživanju ‘održive i suštinske diplomatije’ sa Sjevernom Korejom.

Pjongjang je ocijenio da je reakacija SAD-a na test balističke rakete lansirane sa podmornice pretjerana (EPA)

Nedavna testiranja balističkih projektila Sjeverne Koreje bila su “zabrinjavajuća i kontraproduktivna” za napore da se umanje tenzije, a Pjongjang bi se, umjesto takvih aktivnosti, trebao uključiti u pregovore, poručio je specijalni američki izaslanik za Sjevernu Koreju Sung Kim.

Obraćajući se novinarima nakon sastanka s južnokorejskim kolegom u Seulu, specijalni izaslanik Washingtona potvrdio je da je SAD posvećen istraživanju “održive i suštinske diplomatije” sa Sjevernom Korejom, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

“Naš cilj ostaje potpuna denuklearizacija Korejskog poluotoka. Zbog toga smatramo da je nedavna proba severnokorejske balističke rakete, još jedna od nekoliko u proteklih šest sedmica, zabrinjavajuća i kontraproduktivna za postizanje napretka ka trajnom miru na Korejskom poluotoku“, poručio je Kim.

‘U pitanju je odbrambeno oružje’

Pjongjang je do sada odbacivao apele SAD-a, optužujući Washington i Seul da pričaju o diplomatiji dok podižu tenzije sopstvenim vojnim aktivnostima.

Pjongjang je prošlog četvrtka ocijenio da je reakacija SAD-a na test balističke rakete lansirane sa podmornice pretjerana i poručio kako je u pitanju odbrambeno oružje.

Sjeverna Koreja je dovela u pitanje iskrenost ponuda za razgovore koje stižu iz Washingtona, upozoravajući na posljedice.

Lansiranjem sjevernokorejske balističke rakete sa podmornice prekršeno je više rezolucija Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda i ocjenjuje se da predstavlja prijetnju i za susjede Sjeverne Koreje i međunarodnu zajednicu, poručio je Kim.

Izvor: Agencije