Mediji: Kina dva puta testirala svemirsko hipersonično oružje

Peking je demantirao izvještaje o probama, insistirajući da je u pitanju testiranje svemirske letjelice za višekratnu upotrebu.

Kina oživljava sovjetsku ideju o oružju koje ulazi u djelimičnu orbitu oko Zemlje da bi iznenada pogodilo mete (EPA - Ilustracija)

Dva puta tokom proteklog ljeta kineska vojska je testirala svemirske hiperskonične rakete programirane da obiđu krug oko planete prije nego što se s dodatnim ubrzanjem iz neočekivanog pravca obruše ka cilju.

U razgovoru s novinarom Financial Timesa, dobro upućeni izvor iz obavještajne zajednice tvrdi kako je tokom prvog testiranja raketa promašila cilj za oko 40 kilometara, prenosi Tanjug.

Dok su neki američki političari i komentatori bili uznemireni očiglednim napretkom Kine, Peking je demantirao izvještaje o probama, insistirajući da je u pitanju testiranje svemirske letjelice za višekratnu upotrebu.

‘Poricanje je zamagljivanje istine’

Poricanje Kine je “zamagljivanje istine”, ukazao je Jeffrey Lewis, direktor Programa za neširenje naoružanja istočne Azije na Institutu za međunarodne studije u Montereyu u Kaliforniji, jer su informacije o testiranju potvrdili i američki zvaničnici.

Ukazuje da je tvrdnja da je Kina testirala orbitalni sistem za bombardiranje (FOB) “tehnički vjerodostojna i strateški opravdana za Peking“, iako, kako kaže, FOB sistemi nisu novi.

Ideju o oružju koje ulazi u djelimičnu orbitu oko Zemlje da bi iznenada pogodilo mete iz neočekivanog pravca prvi je proveo nekadašnji Sovjetski savez tokom Hladnog rata, ali po svemu sudeći, sada je ponovo oživljava Kina.

Izvor: Agencije