Kamilov: Uzbekistan neće primiti američke trupe

Šef diplomatije je kazao da Uzbekistan nema ništa protiv razmjene informacija sa stranim obavještajnim službama radi sprječavanja terorističkih napada.

Abdulaziz Kamilov: Uzbekistan neće tolerirati raspoređivanje američkih trupa na svojoj teritoriji (EPA)

Uzbekistan nema namjeru rasporediti američki vojni kontingent na svojoj teritoriji, ali će biti spreman razmjenivati obavještajne podatke s Washingtonom u okviru borbe protiv terorizma, izjavio je ruske medijie ministar vanjskih poslova Abdulaziz Kamilov.

“Još jednom bih potvrdio da ovo pitanje [o raspoređivanju američkih trupa] nije na dnevnom redu. O njemu se ne raspravlja. Niti je pokrenuto“, rekao je šef uzbekistanske diplomatije, prenosi Tanjug, pozivajući se na Tass.

“Što se tiče saradnje s bilo kojom zemljom, bez obzira na to da li će to biti Sjedinjene Američke Države ili bilo koja druga, spremni smo na saradnju i na nastavak interakcije u sprečavanju terorizma u okviru međunarodne prakse, međunarodnog prava i međunarodnih konvencija, ugovora i sporazuma čiji smo potpisnici“, istakao je Kamilov.

Nema tolerancije

Kazao je da Uzbekistan nema ništa protiv razmjene informacija sa stranim obavještajnim službama radi sprečavanja terorističkih napada.

Kamilov je naglasio da je SAD-u rečeno da Uzbekistan neće tolerirati raspoređivanje američkih trupa na svojoj teritoriji.

Izvor: Agencije