Američki mediji otkrivaju dužnosti ‘ajatolaha Mikea’, penzioniranog agenta CIA-e

Bio je kosač smrti za neprijatelje, a njegov antiteroristički program je bio razbijajući i nemilosrdan.

CIA će krenuti u reorganizaciju obavještajnih službi s ciljem većeg fokusiranja na Kinu (AFP)

U sklopu reorganizacije američke Centralne obavještajne agencije (CIA) s ciljem stavljanja većeg fokusa na Kinu, šef centra za misije u Iranu bio je primoran otići u penziju, otkrivaju američki mediji. Centar za misije kojim je upravljao ponovo je spojen s velikim odjelom agencije za Bliski istok.

The New York Times navodi u svom izvještaju, kao i Yahoo News, da je šef centra za misije u Iranu Michael D'Andrea, poznat po nadimku “Ajatolah Mike” i “Princ tame”, kao i po kodnom imenu “Roger”, razriješen s funkcije nakon “duge i uspješne karijere u službi svoje države”.

NYT otkriva da je D'Andrea rukovodio operacijama agencije u Iranu od 2017. godine, a njegove bivše kolege kažu da spadaju među najvažnije misije u novijoj historiji agencije.

Djelovanje u tajnosti

NYT ističe da CIA-ini dužnosnici često pripisuju D'Andreai, koji je od 2006. do 2015. predvodio antiterorističke napore agencije i izvršavao dužnosti u potpunoj tajnosti, revolucionarne pomake u potrazi za teroristima, posebno u programu naoružanih bespilotnih letjelica koji je imao zadatak da progoni vodstvo Al-Kaide.

D'Andrea je vjerovatno bio “najubojitiji vođa” u američkim obavještajnim službama tokom svog mandata, prema riječima bivšeg visokog dužnosnik CIA-e. ”Bio je kosač smrti za neprijatelje”, a njegov antiteroristički program je bio ”razbijajući i nemilosrdan”, prisjetio se ovaj bivši dužnosnik. D'Andrea je nadzirao potjeru za Osamom bin Ladenom, koji je ubijen u napadu specijalnih američkih snaga u Pakistanu u maju 2011. godine.

Bivši američki zvaničnici rekli su da je D'Andrea često spavao u svojoj kancelariji, radeći 12 ili 14 sati dnevno, sedam dana u sedmici.

Izveo je 500 operacija i ubio hiljade

CIA je tokom njegovog mandata izvela preko 500 napada pomoću naoružanih bespilotnih letjelica za vrijeme administracije bivšeg američkog predsjednika Baracka Obame, ubivši hiljade militanata.

New York Times je citirao višeg dužnosnika CIA-e koji je rekao da ukidanje centra za misije u Iranu nije odraz nikakvog slabljenja vizije agencije o važnosti Irana ili minimiziranja prijetnje koju ta država predstavlja. Dodaje da se prilikom revidiranja operacija agencije došlo do zaključka da je Iran najbolje analizirati u kontekstu njegovog šireg okruženja, aludirajući time na Bliski istok.

List dodaje da će CIA uspostaviti dva nova centra za misije, jedan koji će se fokusirati na Kinu, a drugi na novu tehnologiju, klimatske promjene i globalno zdravlje.

Fokusiranje na Kinu

NYT citira direktora agencije Williama Burnsa koji je rekao da će CIA krenuti u reorganizaciju obavještajnih službi s ciljem većeg fokusiranja na Kinu. U središtu napora će biti novi centar za misije u Kini koji će donijeti više resursa za proučavanje te zemlje i bolje položaje službenika širom svijeta za prikupljanje informacija i analizu aktivnosti Kine.

U saopćenju, Burns je rekao da će novi centar “dodatno ojačati naš kolektivni rad na najvažnijoj geopolitičkoj prijetnji s kojom se suočavamo u 21. stoljeću, a to je sve više neprijateljska kineska vlada.”

Ove promjene odražavaju, prema NYT, opću politiku administracije američkog predsjednika Joea Bidena u posvećivanju dodatne pažnje novoj generaciji izazova i prijetnji Sjedinjenim Američkim Državama nakon dvije decenije u kojima je ”terorizam” dominirao radom obavještajne zajednice.

Izvor: Agencije