Moskovski format: Poziv za međunarodnu pomoć Afganistanu

Učesnici sastanka u Moskvi pozvali su SAD da odmrzne sredstva Centralne banke Afganistana.

Talibanska delegacija na konferenciji u Moskvi (EPA)

Učesnici sastanka o Afganistanu u “Moskovskom formatu” pozvali su međunarodnu zajednicu da uputi hitnu ekonomnsku i humanitarnu pomoć toj zemlji, a privremena vlada u Kabulu je potvrdila da čini sve što može da obezbijedi sigurnost stanovništvu i da ne proganja nikoga.

U Moskvi je danas održana treća sesija konsultacija u “Moskovskom formatu” o situaciji u Afganistanu, u kojima su učestvovali predstavnici Afganistana i 10 susjednih država.

Učesnici današnjih razgovora pozvali su na pružanje hitne humanitarne i ekonomske pomoći zemlji, navodi se u zajedničkom saopštenju objavljenom nakon sastanka, prenosi Tanjug, pozivajući se na Tass.

“Uvjeravam vas da nova afganistanska vlada čini sve što može kako bi osigurala bezbjednost zemlje i njenog naroda. Niko nije progonjen na osnovu etničke, vjerske, jezičke, spolne ili druge pripadnosti ili razlike”, poručio je vršilac dužnosti zamjenika premijera Abdul Salam Hanafi nakon današnjih razgovora.

Talibanska delagecija saopštila je da je sastanak u Moskvi bio veoma dobar i produktivan, a da su svi učesnici saglasni da je Afganistanu potreban mir i stabilnost, kao i u pogledu upućivanja humanitarne pomoći u ovu zemlju.

Kako je rekao ministar kulture u talibanskoj vladi Khairul Khairkhwa, na sastanku je postignuta visoka saglasnost o tome da SAD treba odmrznuti račune Centralne banke Afganistana, što su sredstva u iznosu od oko 9,4 milijardi dolara.

Predstavnici SAD-a se nisu pojavili

I ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov apelovao je danas na međunarodnu pomoć Kabulu.

Pakistan, Kina, Iran, Indija i bivše sovjetske države Centralne Azije pridružile su se talibanskim zvaničnicima na sastanku u Moskvi, ali se predstavnici SAD nisu pojavili, zbog, kako su naveli, tehničkih razloga, prenijela je agencija Reuters.

“Moskovski format” uspostavljen je 2017. godine na osnovu šestostranog konsultativnog mehanizma između predstavnika Rusije, Afganistana, Indije, Irana, Kine i Pakistana.

Ranije, delegacija talibana razgovarala je o regionalnoj stabilnosti i budućnosti Afganistana s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovim, potvrdio je u srijedu glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Afganistana Abdul Qahar Balkhi.

“Danas se delegacija Islamskog Emirata Afganistan, koju predvodi zamjenik premijera privremene vlade Mullah Abdul Salam Hanafi, sastala s ministrom vanjskih poslova Rusije Sergejem Lavrovim i njegovom delegacijom. Strane su vodile značajne razgovore o konstruktivnim odnosima između Kabula i Moskve, regionalnoj stabilnosti i boljoj budućnosti Afganistana”, napisao je on na Twitteru.

 

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO