Brazil: Bolsonaro bi trebao biti optužen za ubistvo

U izvještaju se navodi kako je Bolsonaro odgovoran za vladine pogreške počinjene tokom pandemije virusa COVID-19 jer je odbio priliku ranije pribaviti vakcinu za stanovnike Brazila.

Bolsonaro je odbacio sve optužbe smatrajući kako je izvještaj politički motiviran (EPA)

Brazilski senator Renan Calheiros, koji je vodio parlamentarnu istragu vezanu uz način na koji se najmnogoljudnija južnoamerička zemlja nosila s pandemijom korona virusa, ustvrdio je kako bi predsjednika Jaira Bolsonara trebalo optužiti za ubistvo zbog pogrešaka koje su za posljedicu imale na hiljade mrtvih, prenosi Hina.

U izvještaju se navodi kako je Bolsonaro odgovoran za vladine pogreške počinjene tokom pandemije virusa COVID-19 jer je odbio priliku ranije pribaviti vakcinu za stanovnike Brazila zbog čega se kasnilo s kampanjom vakcinisanja, a zbog čega je preminulo oko 95,000 osoba više no što bi to bio slučaj da se na vrijeme reagiralo.

“Bolsonaro se vodio neutemeljenim vjerovanjem u teoriju o imunitetu krda putem prirodne zaraze. Bez primjene vakcine, broj umrlih bi narastao u stratosferu, kao što se i dogodilo”, stoji između ostaloga u izvještaju.

Osim samog Bolsonara, izvještaj navodi kako bi trebale biti podignute optužnice i protiv njegova tri sina, senatora Flavija, saveznog zastupnika Eduarda i gradskog vijećnika Carlosa zbog širenja dezinformacija kojima je poticano nepoštovanje sanitarnih mjera za suzbijanje pandemije.

Bolsonaro odbacio optužbe

Bolsonaro je odbacio sve optužbe smatrajući kako je izvještaj politički motiviran, a gotovo je sigurno i kako optužnica protiv njega neće biti niti podignuta jer je glavni tužitelj, jedini koji bi ju mogao podići, osoba koju je na tu dužnost postavio upravo Bolsonaro.

U Brazilu je više od 600,000 osoba preminulo s korona virusom, što je drugi najveći broj umrlih na svijetu, odmah nakon SAD-a.

Zdravstveni stručnjaci u Brazilu često su javno kritizirali Bolsonara zbog protivljenja uvođenju mjera za suzbijanje zaraze, odbijanja nošenja zaštitne maske i javnog deklariranja protiv vakcinisanja.

Izvor: Agencije