Rusija će pomagati Afganistanu, ali neće još priznati talibane

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov rekao je da Moskva neće priznati talibane dok ne ispune obećanja koja su dali pri preuzimanju vlasti.

Službeno priznanje talibana još nije tema rasprave, rekao je Sergej Lavrov (EPA)

Rusija, Kina i Pakistan su voljni pružiti pomoć Afganistanu, objavilo je u utorak rusko Ministarstvo vanjskih poslova, no Moskva još nije spremna priznati talibansku vladu.

Obećanje o humanitarnoj i ekonomskoj podršci objavljeno je nakon razgovora između ruskih, kineskih i pakistanskih dužnosnika kojima će se na susretu u srijedu pridružiti i predstavnici novih afganistanskih vlasti.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je da Moskva neće priznati talibane dok ne ispune obećanja koja su dali pri preuzimanju vlasti, poput političke i etničke inkluzivnosti sastava nove vlade.

Kritičari tvrde kako talibani odustaju od svojih tvrdnji da neće gušiti ženska prava i manjine ili progoniti neprijatelje.

Spriječiti nestabilnost u regiji

“Službeno priznanje talibana još nije tema rasprave“, rekao je Lavrov novinarima.

“Kao većina utjecajnih država u regiji, u kontaktu smo s njima. Potičemo ih da ispune obećanja koja su dali kad su stupili na vlast“, dodao je ruski šef diplomatije, prenijela je Hina, pozivajući se na Reuters.

Talibani su preuzeli vlast u augustu, nakon što su SAD i saveznici povukli snage, poslije 20 godina u toj državi.

Rusija, koja je i sama vodila neuspješan rat u Afganistanu od 1979. do 1989. godine, diplomatskim putem pokušava spriječiti nestabilnost u regiji oko Afganistana, koja bi mogli naštetiti njenim interesima.

Zamir Kabulov, posebni izaslanik ruskog predsjednika Vladimira Putina za Afganistan, prošle sedmice je rekao da ne očekuje veliki napredak od razgovora u srijedu.

SAD je objavio da im se neće pridružiti ovaj put, no da to planira učiniti u budućnosti.

Izvor: Agencije