EU umanjuje šanse za iranske pregovore izvan Beča

Kontradiktorni izvještaji u iranskim medijima u nedjelju nagovijestili su mogući sastanak u četvrtak u glavnom gradu Belgije.

Borrell: Irancima smo jasno dali do znanja da vrijeme nije na njihovoj strani i da je bolje da se brzo vratimo pregovorima (EPA)

Evropska unija je u ponedjeljak umanjila šanse za ozbiljne pregovore o iranskom nuklearnom programu izvan okvira pregovora svjetskih sila i Irana u Beču, a visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku je rekao da vrijeme nije na strani Irana, prenosi agencija Hina pozivajući se na Reuters.

Visoki zvaninik EU-a je rekao prošle sedmice da Iran još nije spreman vratiti se stvarnim razgovorima sa svjetskim silama o oživljavanju nuklearnog sporazuma iz 2015. i o američkim sankcijama, ali da bi mogao s Unijom razgovarati u Briselu.

Kontradiktorni izvještaji u iranskim medijima u nedjelju nagovijestili su mogući sastanak u četvrtak u glavnom gradu Belgije.

Nakon što je početno sugerirao optimizam da bi pripremni razgovori u Briselu mogli uskoro početi, visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku Josep Borrell je rekao u ponedjeljak navečer da ne postoji ništa konkretno i da u četvrtak neće biti održani razgovori.

Vrijeme nije na strani Irana

Borrell je rekao da je otvoren za razjašnjavanje iranskih sumnji u vezi bečkih pregovora u bilo kojem formatu, ali da će se ozbiljni pregovori održati samo u glavnom gradu Austrije.

Rekao je da su iranski zvaničnici tražili bilateralne sastanke s njim i drugim stranama u sporazumu, ali da to nije precizno izraženo.

„Irancima smo jasno dali do znanja da vrijeme nije na njihovoj strani i da je bolje da se brzo vratimo pregovorima“, dodao je.

Zapadne diplomate su rekli kako su zabrinuti da bi novi iranski pregovarački tim, kojim predsjedava poznati protivzapadni tvrdolinijaš, a ne pragmatičar poput prethodnika, mogao tražiti više zahtjeve od dogovorenih.

Izvor: Agencije

Povezane

U sklopu vježbi koristit će se bespilotne letjelice, letjelice sa pilotima, te projektili na kopnene mete kako bi se provjerile performanse zračne odbrane i radarskih sistema.

Published On 12 Oct 2021

Irak je u proteklom periodu bio domaćin sastanaka zvaničnika dvije države, očekuje se da će uskoro doći i do zvanične objave sporazuma o normalizaciji.

Published On 15 Oct 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO