Ako SAD odbije isporuku F-16, Turska se okreće ruskim avionima

Čelnik turske odbrambene industrije Ismail Demir. poručio je kako je opcija kupovine ruskih mlažnjaka i dalje na raspolaganju ako SAD odbije ponudu za američke aviona.

Ruski mlazni borbeni avion pete generacije Su-57 (EPA)

Turska je i dalje spremna razmotriti opciju kupovine borbenih mlažnjaka Su-35 i Su-57 ruske proizvodnje ukoliko Ankara ne uspije postići dogovor s Washingtonom o isporuci američkih aviona F-16, izjavio je u ponedjeljak čelnik turske odbrambene industrije Ismail Demir.

“Ako Sjedinjene Američke Države ne odobre dogovor o F-16 nakon situacije s avionom F-35, Turska neće biti bez alternativa. Pitanje avona Su-35 i Su-57 može se u svako doba ponovo potegnuti“, rekao je on za turski TV kanal NTV, prenosi Tass.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je 17. oktobra rekao kako postoji mogućnost da SAD proda borbene avione F-16 Turskoj nakon odluke da isključi Ankaru iz programa razvoja mlažnjaka pete generacije F-35, a sve nakon turske kupovine ruskih raketnih sistema zračne odbrane S-400.

Sporna kupovina ruskog sistema S-400

Istog dana je Reuters javio kako je Turska poslala zvaničnu ponudu SAD-u za kupovinu 40 primjeraka F-16 i 80 paketa potrebnih za modernizaciju već postojećih F-16 u turskim zračnim snagama.

Moskva i Ankara su 2017. godine potpisale dogovor o isporuci ruskih sistema zračne odbrane S-400 Turskoj, čime je ona postala prva članica NATO-a koja je kupila ovo odbrambeno oružje od Rusije.

Odluka Ankare da kupi ruske sisteme odbrane razljutila je SAD i NATO, do sada je Washington nije obustavio napore da nagna Tursku da vrati ruski sistem zračne odbrane.

Turska nije popustila pod američkim pritiskom i objavila je kako će zadržati sistem S-400.

Washington je na to odgovorio isključivši Ankaru iz američkog programa razvoja aviona F-35.

Izvor: Agencije

Povezane

Turska je zatražila od SAD-a da kupi 40 borbenih aviona F-16 američkog proizvođača Lockheed Martin i gotovo 80 kompleta za modernizaciju zračnih snaga, navode izvori.

Published On 08 Oct 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO