Italija: COVID propusnice obavezne na radnim mjestima

COVID propusnica do sada je bila obavezna u zatvorenim javnim prostorima, kao i u školama i za putovanja, a od danas to važi i za sve zaposlene u privatnom i javnom sektoru.

Predviđene su i kazne od 500 do 1.500 eura, ukoliko zaposleni dođu na posao bez COVID propusnice (EPA)

Zelena propusnica je od danas obavezna na svim radnim mjestima u Italiji. Kazna ako je zaposleni nema ide i do 1.500 eura, a strahuje se da bi to najviše posljedica moglo imati na radnike u transportu i u lukama, gdje su stope vakcinacije protiv COVID-19 relativno niske.

Dok je 46 miliona Italijana starijih od 12 godina, što je više od 85 posto, primilo najmanje jednu vakcinu, procjenjuje se da je oko 2,5 miliona italijanskih radnika još nevakcinisano, prenosi Tanjug, pozivajući se na BBC.

Zelena propusnica do sada je bila obavezna u zatvorenim javnim prostorima, kao i u školama i za putovanja, a od danas to važi i za sve zaposlene u privatnom i javnom sektoru, kao i za one koji rade od kuće.

Kazne od 500 do 1.500 eura

U slučaju da neko od zaposlenih ne dolazi na posao, jer nema zelenu propusnicu, to će se smatrati neopravdanim odsustvom i taj zaposleni će ostati bez plate, iako nije predviđena disciplinska mjera i osoba ne može biti otpuštena.

Predviđene su i kazne od 500 do 1.500 eura, ukoliko zaposleni dođu na posao bez tog dokumenta.

Očekuje se veliki pritisak na apoteke i ostala mjesta na kojima je moguće testiranje za dobijanje zelene propusnice, koje su već krenuli sa osiguravanjem potrebnih zaliha testova.

Da bi dobili zelenu propusnicu Italijani moraju biti vakcinisani bar jednom dozom vakcine ili da su preboljeli COVID-19 u posljednjih šest mjeseci, a još jedan od uvjeta je i da su testirani negativno na svakih 48 sati.

Podijeljena mišljenja

Odluka o obaveznoj zelenoj propusnici je generalno gledano popularna, pošto dvije trećine Italijana smatra da je ona potrebna, prema ovosedmičnom istraživanju Ipsosa.

Međutim, ona ima i protivnike, pa su tako, nakon nereda u Rimu i Milanu prošle subote, u kojoj su se sukobili protivnici uvođenja COVID propusnica sa pripadnicima policije i kada je uhapšeno 12 osoba, a oko 30 povrijeđeno, za danas najavljene nove demonstracije.

U luci Trst na sjeveru Jadrana, gdje je samo 40 posto od 950 radnika vakcinisano, prijeti štrajk i prekid u snabdijevanju, to su najavile i kamiondžije, a postoje upozorenja o smetnjama i u javnom prijevozu u industrijskom centru Milanu.

Radnici pristaništa u Trstu ponudili su da otkažu štrajk ako vlasti odgode obaveznu primjenu propusnice do kraja oktobra, ali je vlada to odbila.

Izvor: Agencije