Moderna bez odobrenja FDA za booster dozu

Podaci za Moderninu vakcinu pokazali da booster doza povećava zaštitna antitijela, ali da razlika nije dovoljno velika.

Moderna traži autorizaciju za dodatnu dozu od 50 mikrograma, što je polovina originalne doze vakcine koja se daje u razmaku od četiri sedmice (EPA)

Naučnici Američke agencije za hranu i lijekove (FDA) saopćili su da Moderna nije ispunila njihove kriterije kojima bi se odobrila upotreba booster doze anticovid vakcine, prenosi agencija Tanjug pozivajući se na Reuters.

U utorak je FDA naveo da su podaci za Moderninu vakcinu pokazali da booster doza povećava zaštitna antitijela, ali da razlika u nivou antitijela prije i nakon davanja treće doze nije dovoljno velika, posebno kod osoba kod kojih su nivoi antitijela ostali visoki.

Ova agencija uglavnom prati savjet svojih eksperata, ali nije obavezna da ih posluša.

Polovina originalne doze

Grupa savjetnika Američkih centara za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC) će se susresti slijedeće sedmice kako bi razgovarali o specifičnim preporukama za to ko može primiti booster doze u SAD, ukoliko FDA odobri određenu vakcinu.

Moderna traži autorizaciju za dodatnu dozu od 50 mikrograma, što je polovina originalne doze vakcine koja se daje u razmaku od četiri sedmice.

Kompanija je zatražila od FDA da joj se dozvoli treća doza za osobe od 65 godina i starije, kao i za imunokompromitovane, nešto nalik autorizaciji koju je dobila rivalska farmaceutska kuća Pfizer i njen partner BioNTech.

Izvor: Agencije