Premijerka Tunisa imenovala novu vladu u jeku krize

Premijerka Najla Bouden, koju je predsjednik Kais Saied imenovao prošlog mjeseca, rekla je da će glavni prioritet Vlade biti suzbiti korupciju.

Najla Bouden je zadržala ministre finansija i vanjskih poslova koje je postavio Saied (EPA)

Tunis je dobio novu Vladu u ponedjeljak, 11 sedmica nakon što je predsjednik Kais Saied svrgnuo premijera i suspendirao Parlament kako bi preuzeo gotovo potpunu kontrolu u koracima koje njegovi kritičari nazivaju pučem.

Premijerka Najla Bouden, koju je Saied imenovao prošlog mjeseca, rekla je da će glavni prioritet Vlade biti suzbiti korupciju, no iako se Tunis suočava s prijetećom fiskalnom krizom, nije spomenula program ekonomskih reformi, prenosi Hina.

“Uvjeren sam da ćemo od frustracije preći u nadu … Upozoravam sve koji će prijetiti državi”, rekao je Saied na svečanosti.

Najla Bouden je zadržala ministre finansija i vanjskih poslova koje je postavio Saied, a Taoufika Charfeddinea imenovala je ministrom unutrašnjih poslova.

Imenovanje Vlade dugo su tražili i domaći politički akteri i strani donatori, uz jasno Saiedovo određenje o roku potrebnom da zemlja izađe iz krize.

Kriza u javnim finansijama

Saiedovi potezi doveli su u pitanje demokratska postignuća Tunisa od revolucije 2011. godine, koja je inspirirala Arapsko proljeće, a također su odgodili napore da se od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) traži paket finansijske pomoći.

Tunis se suočava s brzo prijetećom krizom u javnim finansijama, a MMF je ranije najavio da će pregovarati samo na temelju vladinih prijedloga za vjerodostojne reforme.

Prošlog mjeseca jed Saied odbacio većinu ustavnih članova, rekavši da može vladati ukazom i sam kontrolirati vladu tokom vanrednog stanja, za koje se ne zna koliko će trajati.

Već je postavio nekoliko članova novog kabineta za vršitelje dužnosti ministara ubrzo nakon svoje intervencije u julu i čistke brojnih visokih dužnosnika iz vlade, regionalnih položaja i snaga sigurnosti.

Izvor: Agencije