Kako Trump može biti proglašen nesposobnim i uklonjen sa pozicije

Mediji navode kako se u kabinetu odlazećeg predsjednika SAD-a raspravlja o korištenju 25. amandmana Ustava, kako bi potpredsjednik Mike Pence preuzeo predsjedničko mjesto.

Demokratski zastupnici navode: 'Predsjednik Donald Trump je otkrio kako nije mentalno zdrav i kako i dalje ne može shvatiti i prihvatiti rezultate izbora' (EPA)

Sve su glasniji pozivi u Sjedinjenim Američkim Državama da odlazeći predsjednik Donald Trump bude uklonjen sa pozicije nakon što nije osudio svoje pristalice za upad u zgradu Capitola, gdje su zastupnici bili okupljeni kako bi odobrili imenovanje Joea Bidena za novog predsjednika države.

Medijska mreža ABC, koja se poziva na više izvora direktno upoznatih s dešavanjima, javlja kako je nekoliko članova Trumpovog kabineta razgovaralo o potezu bez presedana i korištenju Člana 4. 25. amandmana Ustava države, dok je nekoliko članova Kongresa iz redova Demokratske stranke pozvalo potpredsjednika Mikea Pencea da povede ove napore i proglasi Trumpa “nespremnim“ da ostane na mjestu predsjednika.

“Predsjednik Trump je otkrio kako nije mentalno zdrav i kako i dalje ne može shvatiti i prihvatiti rezultate izbora 2020. godine. Predsjednik Trump je opet i iznova pokazao kako ne želi zaštititi našu demokratiju i vršiti dužnosti ureda“, navodi se u pismu demokratskih zastupnika.

Poziv 14.000 američkih kompanija

Čelnik velike američke poslovne grupacije, koja predstavlja 14.000 kompanija (među kojima su Exxon Mobil Corp, Pfizer i Toyota Motor Corp), pozvao je američke zvaničnike da razmotre uklanjanje Trumpa.

Predsjednik i izvršni direktor Nacionalne asocijacije proizvođača Jay Timmons je rekao kako je Trump “potakao nasilje u pokušaju da sačuva položaj i svaki izabrani lider koji ga brani krši svoju zakletvu Ustavu i odbacuje demokratiju u korist anarhije“.

“Potpredsjednik Pence, koji je evakuiran iz Capitola, mora ozbiljno razmotriti sazivanje kabineta i korištenje 25. amandmana kako bi sačuvao demokratiju“, istakao je Timmons.

Urednički odbor lista Washington Post također je pozvao na uklanjanje Trumpa: “Svake sekunde koju on iskoristi s ogromnim predsjedničkim ovlastima prijetnja je javnom redu i nacionalnoj sigurnosti.“

Sličan stav ima i list Miami Herald: “Njegovi pozivi nisi bili samo tiha zviždaljka za pse kao signal njegovoj pratnji nasilnika. To je bio grleni poziv na rat. Sa svojim neameričkim i nedemokratskim radom, Trump je poveo ovu pobunu jednako kao da je i sam utrčao u zgradu Capitola.“

Haotične scene na Capitolu Hillu

Tokom upada naoružanih pristalica Trumpa u srijedu, četiri osobe su poginule, a napad se desio kada su se Zastupnički dom i Senat (oba doma Kongresa) sastali kako bi certificirali ishod novembarskih predsjedničkih izbora, dvije sedmice prije polaganja zakletve izabranog predsjednika Joea Bidena 20. januara.

Haotične scene u Capitolu su uslijedile nakon demonstracija Trumpovih pristalica ispred Bijele kuće, gdje se aktuelni predsjednik, koji je odbio pristati na mirni prenos ovlasti, govorio pred hiljadama okupljenih i ponovio neosnovane tvrdnje da je pokraden na izborima.

Trump je kasnije pozvao svoje pristalice da odu kućama te ih pohvalio kao “veoma posebne” i izjavio “ljubav“ prema njima.

Jotaka Eaddy, politička savjetnica i osnivačica Full Circle Strategies, kaže kako Trumpovo djelovanje dovodi do mnogih pitanja o njegovom mentalnom stanju i kako sada sve opcije moraju biti dostupne kako bi se spriječio da nanese više štete demokratskim institucijama države.

Impičment je nemoguće provesti

“On je pozivao na nasilje i stvorio platformu i atmosferu za nasilje“, rekla je ona za Al Jazeeru.

Postoje dva načina da se ukloni predsjednik sa pozicije: Impičment (parlamentarni opoziv) i 25. amandman američkog Ustava.

U oba slučaja bi vođenje države preuzeo potpredsjednik Mike Pence, do Bidenove inauguracije 20. januara.

No, pošto je do tada ostalo nekoliko dana, impičment je nemoguće provesti, pa su sada aktuelni pozivi na aktiviranje 25. amandmana.

Tokom mandata Trumpu je bio izglasan opoziv, ali nije uklonjen sa mjesta predsjednika.

Spomenuti amandman, ratificiran 1967. godine i usvojen nakon ubistva predsjednika Johna F. Kennedyja 1963. godine, tretira predsjedničko nasljeđivanje i nemogućnost rada.

Kako iskoristiti Član 4.

Ranije su ga koristili predsjednici koji su se morali privremeno povući sa pozicije zbog zdravlja.

Tako je 2002. godine predsjednik George W. Bush bio prvi koji se pozvao na Član 3. ovog amandmana, kako bi privremeno prebacio ovlasti na potpredsjednika Dicka Cheneyja, dok je išao na kolonoskopiju i bio pod anestezijom.

Bush je pet godina kasnije ponovo prebacio ovlasti, kada je ponovo imao kolonoskopiju.

Sam 25. amandman nije korišten od 1981. godine i napada na predsjednika Ronalda Reagana, iako je on jednom privremeno prebacio ovlasti na potpredsjednika Georga H.W. Busha, dok je išao na operaciju polipa na debelom crijevu 1985. godine i nije se formalno pozivao na 25. amandman.

Najviše pažnje na 25. amandman kada je riječ o Trumpu skreće se na Član 4., jer se on odnosi na situacije kada predsjednik ne može raditi svoj posao i ne želi dobrovoljno odstupiti.

Problem rješava Kongres

Po tom članu, potpredsjednik Pence i većina Trumpovog kabineta treba Trumpa proglasiti nesposobnom da vrši dužnosti i ukloniti ga.

Prema pravilima, Trump kasnije (bilo kada u mandatu) može reći kako više nije nesposoban i vratiti se na poziciju ako Pence i većina kabineta ne ospori njegovo stanje u naredna četiri dana.

Ukoliko kabinet ospori stav predsjednika, problem rješava Kongres.

Ako oba doma Kongresa dvotrećinskom većinom odluče da Trump ne može raditi, Pence će ostati na mjestu šefa države.

Kako navodi ABC News, nije jasno u kojoj je fazi rasprava u Trumpovom kabinetu o ovom pitanju.

Izvor: Al Jazeera i agencije