Kina se protivi vojnom dijalogu SAD-a i Tajvana

Tajvan je pitanje kineskog nacionalnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta, poručili su iz Ministarstva vanjskih poslova u Pekingu.

Tajvan je jedna od ključnih tački neslaganja u odnosima dvije najveće svjetske ekonomije (EPA)

Ministarstvo vanjskih poslova Kine poručilo je u srijedu da se protivi uspostavljanju vojnog dijaloga između SAD-a i Tajvana te da će pružiti potreban odgovor u narednom periodu.

Glasnogovornica kineskog Ministarstva vanjskih poslova Hua Chunying izjavila je da je Tajvan pitanje kineskog nacionalnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta, prenosi Anadolija.

Naglasila je da će Kina pružiti adekvatan odgovor, u skladu s razvojem situacije, te odlučno zaštititi svoj suverenitet i interese u oblasti sigurnosti.

Planirano povećanje saradnje

Pozvala je Sjedinjene Američke Države da obustave bilo kakve vojne i službene odnose s Tajvanom.

Američki State Department saopćio je da će njihov sekretar za politička i vojna pitanja Clarke Cooper 6. januara održati videosastanak u okviru političkog i vojnog dijaloga s Tajvanom.

Vlasti Tajvana su, također, saopćile da dvije strane nastavljaju komunikaciju raznim kanalima kako bi povećale blisku saradnju na političkom, vojnom i sigurnosnom polju.

Tajvan je bio član Ujedinjenih naroda do 1971. godine, ali je, zbog zaokreta SAD-a prema Pekingu, s čuvenom posjetom tadašnjeg predsjednika Richarda Nixona Pekingu, Narodna Republika Kina zauzela to mjesto u Svjetskoj organizaciji.

Ključna tačka neslaganja

Sekretar za zdravstvo SAD-a Alex Azar posjetio je Tajvan u augustu prošle godine, u prvoj posjeti jednog američkog ministra Tajvanu od 1979. godine, od kako su formalno prekinuti diplomatski odnosi Washingtona i Taipeija.

Tajvan je jedna od ključnih tački neslaganja u odnosima dvije najveće svjetske ekonomije, koje se spore oko trgovine, tehnologije, teritorijalnih pretenzija u Južnom Kineskom moru, Tibeta, tretmana Ujgura i drugih muslimanskih manjina u Kini i načina na koji je Peking reagirao na izbijanje pandemije korona virusa.

Izvor: Agencije