Emir Katara: Nadamo se boljoj budućnosti za našu regiju

Tamim bin Hamad Al Thani kaže kako je 41. samitu Vijeća za saradnju zemalja Zaljeva prisustvovao uz osjećaj historijske odgovornosti za rješavanje problema.

Emira Tamima bih Hamada Al Thanija je u ime domaćina dočekao saudijski princ prijestolonasljednik Mohammed bin Salman (EPA)

Emir Katara Tamim bin Hamad Al Thani smatra kako je 41. samitu Vijeća za saradnju zemalja Zaljeva (GCC), održanom u utorak u Saudijskoj Arabiji, prisustvovao uz osjećaj historijske odgovornosti za rješavanje problema.

“Samitu Vijeća za saradnju zemalja Zaljeva, održanom u Al-Uli, pridružio sam se uz osjećaj historijske odgovornosti za rješenje problema. Nadamo se da našu regiju čeka bolja budućnost“, napisao je Al Thani na Twitteru, prenosi Anadolija.

Emir Katara je zahvalio Saudijskoj Arabiji na gostoprimstvu, ali i Kuvajtu u uloženim naporima za rješavanje krize.

Ranije je saopćeno kako je Al Thani poslao telegrame saudijskom kralju Salmanu bin Abdulazizu i saudijskom princu prijestolonasljedniku Mohammedu bin Salmanu u kojima im je zahvalio na gostoprimstvu ukazanom njemu i njegovoj delegaciji.

Ponovo uspostavljeni diplomatski odnosi

U saudijskom gradu Al-Uli 5. januara održan je 41. samit GCC-a, kojim je okončana kriza u Zaljevu.

Najviše pažnje privukao je emir Katara Al Thani, kojeg je, u ime domaćina, na aerodromu dočekao prijestolonasljednik Bin Salman.

Dvojica lidera su se zagrlila uprkos pandemiji COVID-19.

Potom je ministar vanjskih poslova Saudijske Arabije Faisal bin Farhan Al-Saud na konfrenciji za medije, održanoj nakon samita, saopćio da su na 41. samitu GCC-a ponovo uspostavljeni diplomatski odnosi Katara i Saudijske Arabije, Bahreina, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Egipta, zemalja koje su uvele embargo Kataru, te da je blokada ukinuta.

 

Izvor: Agencije