Egipat potpisao sporazum o pomirenju s Katarom

Dogovor će konsolidirati arapsko djelovanje kada je riječ o regionalnim izazovima te se pozdravljaju napori na pomirenju između arapskog kvarteta i Katara.

Čelnici šest zaljevskih država na godišnjem samitu GCC-a (EPA)

Egipat je potpisao sporazum o pomirenju s Katarom na samitu Vijeća zaljevske saradnje (GCC) u saudijskoj prijestolnici Rijadu, objavilo je egipatsko Ministarstvo vanjskih poslova.

U saopćenju se navodi kako ova država “cijeni svaki iskreni napor napravljen na postizanju pomirenja između kvarteta arapskih država (Saudijska Arabija, Egipat, Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein) i Katara.

Dodaje se kako će ovaj dogovor konsolidirati arapsko djelovanje kada je riječ o regionalnim izazovima te da se pozdravljaju napori na pomirenju između arapskog kvarteta i Katara, naročito oni koje je poduzimao Kuvajt.

 Dogovor o ‘solidarnosti i stabilnosti’

Također je objavljeno kako je katarska kompanija Qatari Diar zvanično otvorila hotel “St. Regis” u egipatskoj prijestolnici Kairu te da je ovaj objekat u njenom vlasništvu u potpunosti.

Na otvaranju u utorak je prisustvovao katarski ministar finansija Ali Shareef Al Emadi, ministar trezora SAD-a Steven Mnuchin i ministar finansija Egipta Mohamed Moait.

Nešto ranije su lideri zemalja Zaljeva potpisali dogovor o “solidarnosti i stabilnosti“ na godišnjem sastanku GCC-a održanom u Rijadu.

Saudijska Arabija je u ponedjeljak objavila kako ponovo otvara kopnene granice s Katarom, nakon troipogodišnjeg spora kvarteta i Dohe.

Četiri države su prekinule diplomatske i trgovinske veze s Katarom te nametnuli mu kopnenu, pomorsku i zračnu blokadu, uz optužbe da podržava terorističke grupe i da je previše blizak s Iranom, što su katarski zvaničnici uvijek negirali.

Čestitke Kataru iz Irana

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif čestitao je Kataru nakon objave dogovora.

“Čestitamo Kataru na uspjehu u njegovom hrabrom otporu pritisku i iznudi“, napisao je on na Twitteru.

“Našim ostalim arapskim susjedima: Iran nije ni neprijatelj, ni prijetnja. Dosta traženja žrtve, naročito jer vaš bezobzirni pokrovitelj odlazi. Vrijeme je da prihvatite našu ponudu za jaču regiju.“

Izvor: Al Jazeera i agencije