Tužioci precizirali optužbe protiv Netanyahua

U jednoj od optužbi se navodi da je Netanyahu promovisao propise koji su donijeli stotine miliona dolara telekomunikacionoj kompaniji Bezeq.

Suđenje Benjaminu Netanyahuu je počelo prošle godine i trebalo bi se nastaviti u februaru (Reuters)

Izraelski tužioci su objavili izmijenjenu optužnicu protiv premijera Benjamina Netanyahua, precizirajući optužbe u korupcionaškom slučaju u kojem je optužen da je u zamjenu za usluge tražio od moćnog medijskog mogula da se o njemu povoljno izvještava.

Netanyahu je optužen za prevaru, zloupotrebu povjerenja i mito u tri slučaja, prenosi Beta.

U jednoj od optužbi se navodi da je Netanyahu promovirao propise koji su donijeli stotine miliona dolara telekomunikacionoj kompaniji Bezeq u zamjenu za povoljno izvještavanje na popularnom novinarskom sajtu Walla iste kompanije.

Konstantni pritisak na medije

U odgovoru na zahtjev Netanyahuovih advokata za više detalja, izraelski tužioci su objavili pismo, navodeći da bilo 315 slučajeva kada je od sajta traženo da piše pozitivnije o Netanyahuu i njegovoj porodici, a da je sam Netanyahu bio umiješan u 150 takvih incidenata.

Traženo je, između ostalog, da se da više prostora ili da se ističu pozitivni napisi o Netanyahuu i njegovoj porodici, da se mijenjaju naslovi i da se manje pažnje posveti ili da se čak uklone priče koje im ne idu u prilog.

Suđenje Netanyahuu je počelo prošle godine i trebalo bi se nastaviti u februaru.

Premijer poriče sve optužbe, tvrdeći da je žrtva  “lova na vještice”, iza kojeg stoje neprijateljski mediji, policija i tužioci.

Izvor: Agencije