IAEA potvrdio da je Iran počeo obogaćivati uranij do 20 posto

Iransko obogaćivanje uranija do 20 posto događa se otprilike dvije sedmice prije kraja mandata američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Glavni direktor Rafael Mariano Grossi obavijestio je zemlje članice IAEA-e da je Iran počeo dovoditi uranij obogaćen do 4,1 posto u šest kaskadnih centrifuga (EPA)

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) potvrdila je u ponedjeljak da je Iran počeo proizvoditi uranij obogaćen do 20 posto u tvornici u Fordu, što je novo kršenje nuklearnog ugovora potpisanog 2015.

“Glavni direktor Rafael Mariano Grossi obavijestio je zemlje članice IAEA-e da je Iran počeo dovoditi uranij obogaćen do 4,1 posto u šest kaskadnih centrifuga (…) radi obogaćivanja do 20 posto”, navodi UN-ova agencija u izjavi koju je dobio France Presse, prenosi Hina.

Iranska vlada je o tome izvijestila nešto ranije, nekoliko dana nakon što je obavijestila o svojoj namjeri IAEA-u čiji su inspektori posjetili tvornicu u Fordu, 180 km južno od Teherana.

Iran tako pokazuje spremnost da se vrati na nivo obogaćivanja prije sporazuma potpisanog 2015, što je svakako daleko od 90-postotnog nivoa potrebnog za vojnu namjenu, ali i znatno više od one na koju se zemlja bila obavezala (3,67 posto).

Ukidanje ograničenja

Uz druga kršenja ugovora Teheran je početkom 2020. objavio da ukida sva ograničenja na svoju opremu za centrifugiranje koja se koristi za proizvodnju nuklearnog goriva.

Nakon Bečkog ugovora broj centrifuga je smanjen na 5.060, a prije toga je bio veći od 19.000.

Islamska Republika Iran uvijek je odbijala optužbe Sjedinjenih Američkih Država i Izraela, zakletih neprijatelja, da želi proizvesti atomsko oružje.

Iransko obogaćivanje uranija do 20 posto događa se otprilike dvije sedmice prije kraja mandata američkog predsjednika Donalda Trumpa koji je zagovarao politiku “maksimalnog pritiska” na Teheran, dok se od novoizabranog predsjednika Joea Bidena očekuje smirivanje napetosti.

Da je Iran počeo obogaćivati uranij na taj nivo ranije je objavio glasnogovornik iranske vlade Ali Rabiei rekavši da je ono počelo “prije nekoliko sati” u podzemnom nuklearnom postrojenju Fordo, prenosi agencija dpa.

Izvor: Agencije