Pentagon prekinuo plan vakcinisanja zatvorenika u Guantanamu

Vakcinisanje prekinuto nakon bure koja se podigla zbog nestašice vakcina za zdravstvene radnike te za starije i osjetljive američke državljane.

Američki zdravstveni dužnosnici izvijestili su da je od 50 miliona doza raspodijeljenih diljem zemlje, upotrijebljeno manje od 30 miliona (Al Jazeera)

Pentagon je saopćio da privremeno prekida planirano vakcinisanje zatvorenika u Guantanamu protiv COVID-a 19 nakon bure koja se podigla zbog nestašice vakcina za zdravstvene radnike te za starije i osjetljive američke državljane, prenosi Hina.

“Nitko od zatvorenika Guantanama nije vakcinisan”, napisao je na Twitteru glasnogovornik Pentagona John Kirby.

“Obustavljamo provedbu plana kako bismo preispitali protokole. I dalje ćemo biti predani ispunjavanju obveza kako bi naše snage bile zaštićene”, dodao je.

Ponuditi vakcinu zatvorenicima

Američki zatvor u Guantanamu, na Kubi, namijenjen je zatvorenicima povezanim s “ratom protiv terorizma”, među kojima je Pakistanac Khaled Cheikh Mohammed, samoproglašeni idejni tvorac napada 11. septembra 2001.

Početkom sedmice američko ministarstvo odbrane saopćilo je da će ponuditi vakcinu protiv korona virusa zatvorenicima Guantanama koji se žele vakcinisati.

Američki zastupnici su se odmah digli na noge, pa tako i republikanac Kevin McCarthy.

“Predsjednik Biden nam je rekao da ima plan kako pobijediti virus (…) Nije nam rekao da će vakcina dati teroristima prije nego li većini Amerikanaca”, napisao je na Twitteru.

A zastupnica Elise Stefanik je dodala: “Neoprostivo je i u protuameričkom duhu da predsjednik Biden u vakcinisanju daje prednost teroristima u Guantanamu, umjesto starijim Amerikancima i ratnim veteranima”.

Najteže stradala zemlja od COVID-a 19

Sjedinjene Države su s gotovo 26 miliona zaraženih i 436.000 umrlih najteže stradale u pandemiji korona virusa u svijetu.

Predsjednik Biden je obećao da će u prvih sto dana vlasti omogućiti vakcinisanje 100 miliona Amerikanaca, ali to ne ide glatko zbog tehničkih teškoća i nestašice vakcina.

Američki zdravstveni dužnosnici izvijestili su da je od 50 miliona doza raspodijeljenih diljem zemlje, upotrijebljeno manje od 30 miliona.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada