Wuhan: Posjeta stručnjaka WHO-a prvoj bolnici za oboljele od COVID-a

Stručnjaci Svjetske zdravstvene organizacije nastavili su u Wuhanu svoje istraživanje o porijeklu korona virusa.

Postoji sumnja u to koliko će podataka stručnjaci uspjeti prikupiti, više od godinu dana nakon početka pandemije (EPA)
Postoji sumnja u to koliko će podataka stručnjaci uspjeti prikupiti, više od godinu dana nakon početka pandemije (EPA)

Stručnjaci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) nastavili su u subotu u Wuhanu svoje istraživanje o porijeklu korona virusa, tokom kojega bi, uz bolnicu koja je prva primila oboljele od COVID-a, trebali posjetiti i Institut za virologiju te tržnicu.

Izašavši iz četrnaestodnevnog karantina, članovi tima posjetili su uz pratnju bolnicu Jinyintan u Wuhanu, prvu ustanovu koja je primila pacijente oboljele od, u ono vrijeme, tajnovitoga virusa, prenosi Hina.

Njihov tačan raspored još nije poznat, s obzirom na to da su glavni izvor informacija njihovi tweetovi i oni WHO-a, dok Kina gotovo prešućuje posjet, koji bi za nju mogao biti politički vrlo osjetljiv.

Ipak, postoji sumnja u to koliko će podataka stručnjaci uspjeti prikupiti, više od godinu dana nakon početka pandemije i uz kineske vlasti poznate po netransparentnosti u temama koje mogu izazvati polemiku.

Umanjivanje očekivanja

Svjetska zdravstvena organizacija pokušala je u petak umanjiti svoja očekivanja. “Želio bih upozoriti cijeli svijet: da bi ispitivanje o prijenosu bolesti sa životinje na čovjeka bilo uspješno nije nužno pronaći izvor prvoga prijenosa”, rekao je novinarima direktor za hitne operacije WHO-a Michael Ryan

Unatoč “vrlo vrlo gustom rasporedu” grupe stručnjaka u Wuhanu, Ryan nije navodio previše pojedinosti o njihovom programu. Spomenuo je, međutim, Institut za virologiju u Wuhanu i gradsku tržnicu gdje su se prodavale žive egzotične životinje i gdje se virus mogao prenijeti na čovjeka.

Trumpova administracija iznosila je hipotezu da je virus “pobjegao” iz Instituta za virologiju i zarazio istraživače.

Kina, optužena da je prekasno reagirala na prve slučajeve COVID-a 19, pokušava od prošle godine prebaciti medijsku pozornost na svoju uspješnu borbu protiv epidemije.

Ako se može vjerovati službenim podacima, od sredine maja samo su dvije osobe umrle od korona virusa, a Kina je prijavila 4.636 mrtvih od početka pandemije, što je u velikom kontrastu s više od 2,1 milion umrlih u svijetu.

Izvor : Agencije

Povezane

‘Novo normalno’ danas vlada u tom gradu i nalik je stanju prije pandemije: ceste su zakrčene automobilima, ulice kupcima, sredstva javnog prijevoza putnicima, a parkovi šetačima.

22 Jan 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO