Ted Cruz predvodi senatore koji će u Kongresu odbiti Bidenovu pobjedu

Svi senatori trebaju danas prisegnuti na dužnost pri konstituiranju novog saziva Kongresa. 

Senatori predvođeni Cruzom navode da će zatražiti od Kongresa osnivanje povjerenstva koje će istražiti moguće izborne prevare (EPA)

Republikanski senator Ted Cruz predvodit će skupinu od 11 republikanaca koji će iduće sedmice u Kongresu osporiti pobjedu Joea Bidena u simboličnom potezu koji teško može spriječiti demokrata da preuzme dužnost, prenosi Hina pozivajući se na svjetske agencije.

Senator Josh Hawley bio je prvi koji je ranije ove sedmice najavio da će se 6. januara usprotiviti u Kongresu potvrdi rezultata elektorskog kolegija.

Svi senatori trebaju u nedjelju prisegnuti na dužnost pri konstituiranju novog saziva Kongresa.

U izjavi objavljenoj u subotu, senatori predvođeni Cruzom navode da će zatražiti od Kongresa osnivanje povjerenstva koje će istražiti moguće “izborne prevare”.

U roku od deset dana povjerenstvo treba provesti reviziju u svim državama u kojima su dvojica predsjedničkih kandidata bila izjednačena.

U izjavi se ne navodi o kojim je državama riječ.

Ako se ta revizija ne provede, “6. januara odbacit ćemo elektore spornih država”, navode potpisnici.

Američki izborni sistem

Prema američkom izbornom sistemu elektorski kolegij potvrđuje rezultate izbora s birališta i tako je 14. decembra kolegij potvrdio da je Biden dobio 306 elektorskih glasova, a Donald Trump 232.

Oba doma Kongresa, Zastupnički dom i Senat trebaju na konstituirajućoj sjednici u srijedu potvrditi te rezultate, što je uglavnom ceremonijalni postupak.

Republikanac Donald Trump odbija priznati da je Biden pobijedio na izborima 3. novembra i pobjedu je pokušao osporiti brojnim tužbama o izbornim nepravilnostima i prevarama, no sve su mu tužbe odbačene.

U Zastupničkom domu, u kojem demokrati imaju većinu, više od stotinu republikanskih zastupnika glasat će protiv potvrde izbornih rezultata.

Međutim, ni u jednom domu pobunjeni republikanci nemaju dovoljno glasova da uspiju u svojoj misiji.

Predsjednik Joe Biden treba prisegnuti 20. siječnja.

Izvor: Agencije