Nizozemska popustila pod pritiskom javnosti, cijepljenje kreće iduće sedmice

Nizozemska je jedina članica Evropske unije koja još nije započela cijepljenje protiv COVID-a 19.

Zaposlenik radi na izgradnji centra za cijepljenje u Nizozemskoj (EPA)

Nizozemska vlada popustila je u subotu pod pritiskom javnosti i najavila je da će početiti cijepiti zdravstvene radnike iduće sedmice, prenosi Hina pozivajući se na dpa.

Iako je Evropska unija odobrila korištenje cjepiva proizvođača BioNTech/Pfizer protiv COVID-a 19 prošli mjesec, Nizozemska je jedina članica EU-a koja još nije započela cijepljenje.

Nizozemska vlada je tvrdila da joj je potrebno još vremena kako bi osigurala da početak cijepljenja prođe glatko, ustvrdivši da bi bilo kakvi problemi na samom početku potkopali povjerenje u program cijepljenja.

Plan je bio da cijepljenje počne najranije 8. januara i to samo simbolično prije pravog početka 18. februara.

Promjena plana

Međutim, taj su plan kritizirali medicinski stručnjaci koji su upozorili da vlada riskira živote dok se 175.000 doza cjepiva nalazi u skladištu na istoku zemlje.

Po novom planu objavljenom u subotu, oko 30.000 djelatnika bolnica cijepit će se iduće sedmice. Konkretniji planovi trebali bi biti objavljeni u ponedjeljak.

Stavljanje zdravstvenih radnika u bolnicama na prvo mjesto još je jedna promjena prvotnog plana koji je predviđao da se prvo cijepe oni koji rade u domovima za starije i nemoćne.

Bolnički radnici tvrdili su da je zdravstveni sistem preplavljen jer broj slučajeva raste dok je sve više izostanaka osoblja uslijed zaraze.

Izvor: Agencije

Povezane

Kad se spomenu lale i vjetrenjače, prvo što nam pada na pamet obično je Holandija… ili Nizozemska. No, koji bi naziv zaista trebalo koristiti? Kao dio mjera kojima želi promijeniti imidž svoje zemlje, vlada traži da se ubuduće koristi isključivo naziv Nizozemska.

Published On 02 Jan 2020
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO