Evropska komisija odobrila vakcinu AstraZenece

Evropska agencija za lijekove je potvrdila da je ova vakcina odgovarajuća za starije osobe.

AstraZeneca će Evropskoj komisiji poslati rezultate novije studije u koju je uključeno više osoba starijih od 65 godina (EPA - Ilustracija)

Evropska komisija odobrila je u petak navečer vakcinu AstraZenece protiv COVID-19 za upotrebu u Evropskoj uniji, izjavila je evropska komesarka za zdravstvo Stella Kyriakides, u jeku spora s tom kompanijom zbog kašnjenja isporuke.

To je treća vakcina protiv COVID-19 koja je odobrena u EU, nakon Pfizerova i Modernine, a ugovorom je obezbijeđeno 400 miliona doza ove vakcine za zemlje članice EU-a, prenosi Hina.

Radi se o vakcini koju je Hrvatska naručila najviše, 2,7 miliona doza.

Ovo odobrenje slijedi pozitivnu naučnu preporuku zasnovanu na procjeni bezbjednosti, efikasnosti i kvaliteta vakcine od Evropske agencije za lijekove (EMA), a podržale su je države članice.

Evropi hitno trebaju nove vakcine

Predsjednica EK-a Ursula von der Layen kaže da je obezbjeđivanje sigurnih vakcina trenutno ”najveći prioritet”.

”Očekujem da će kompanija isporučiti ove doze prema dogovoru, kako bi se Evropljani mogli što prije vakcinisati. Nastavit ćemo raditi sve što je u našoj moći da obezbijedimo još vakcina za Evropljane, naše komšije i naše partnere širom svijeta”, rekla je ona.

EMA je odobrila u petak korištenje vakcine AstraZeneca/Oxford protiv COVID-19 u EU za sve osobe starije od 18 godina, potvrđujući da je vakcina odgovarajuća i za starije osobe.

“EMA je preporučila davanje uvjetnog odobrenja za stavljanje na tržište vakcine protiv COVID-19 od AstraZenece za osobe starije od 18 godina“, navodi se u saopćenju evropskog regulatora sa sjedištem u Amsterdamu, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Agencija Reuters navodi kako se ovo odobrenje dešava u vrijeme kada Evropi hitno trebaju nove vakcine kako bi ubrzala proces imunizacije na korona virus, jer distributeri vakcina, kao što su AstraZeneca i Pfizer, imaju problema s isporukom obećanih količina za prve mjesece ove godine.

Preporuke njemačke komisije

U četvrtak je njemački komitet za vakcinaciju u nacrtu preporuke naveo kako se ova vakcina treba davati samo ljudima od 18 do 64 godine, zbog manjka podataka na njenu efikasnost kod starijih osoba.

“Vakcina kompanije AstraZeneca bi trebala biti, shodno planu vakcinisanja, upotrijebljena samo kod vakcinisanja građana starosne dobi između 18 i 64 godine“, piše u saopćenju Komisije za vakcine, koja djeluje pri državnom epidemiološkom Institutu “Robert Koch” (RKI).

Komisija je preporučila da se vakcina “bez ograničenja“ može primijeniti kod ostalih starosnih grupa.

AstraZeneca je ranije najavila kako će Evropskoj komisiji naknadno poslati rezultate novije studije u koju je uključeno više osoba starijih od 65 godina.

Izvor: Agencije