Iran neće obustaviti nuklearni program, traži da SAD prvo ukine sankcije

Administracija predsjednika Joea Bidena poručuje da Teheran mora ograničiti nuklearne aktivnosti u skladu s odredbama sporazuma iz 2015. prije nego se SAD eventualno ponovo pridruži tom paktu.

'Taj zahtjev nije praktičan i neće se ostvariti', rekao je Zarif (EPA)

Iran neće prihvatiti američki zahtjev za obustavom ubrzanog razvoja svog nuklearnog programa prije nego Washington ukine sankcije, izjavio je u petak ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif.

“Taj zahtjev nije praktičan i neće se ostvariti”, rekao je Zarif na konferenciji za novinare s turskim kolegom Mevlutom Cavusogluom, prenosi Hina.

Zarif je naglasio kako iranske aktivnosti po pitanju njegovog nuklearnog programa ne znače da ta zemlja pokušava doći do atomske bombe, “jer Islamska Republika, i ideološki i strateški, odbacuje takvu vrstu naoružanja”.

Administracija predsjednika Joea Bidena traži da Teheran mora ograničiti nuklearne aktivnosti u skladu s odredbama sporazuma iz 2015. prije nego se SAD eventualno ponovo pridruži tom paktu.

Nakon izlaska SAD-a iz tog sporazuma 2018, u mandatu predsjednika Donalda Trumpa, i ponovnog uvođenja sankcija Iranu, vjerski režim mula je malo po malo, ali kontinuirano, kršio odredbe međunarodnog sporazuma s velikim silama.

‘Prvo SAD mora ukinuti sankcije’

Početkom mjeseca, Iran je u podzemnom nuklearnom postrojenju Fordow nastavio s obogaćivanjem urana na 20 posto, što je razina koja je dosegnuta prije sporazuma iz 2015.

No, Iran poručuje da može brzo obustaviti te aktivnosti i vratiti se u okvire sporazuma, ali da prije toga SAD mora ukinuti sankcije.

Komentirajući jučerašnje izjave američkog državnog sekretara Antony Blinkena, Zarif je upozorio da su želje i tvrdnje nove američke administracije o povratku Irana u JCPOA iracionalne i ne odgovaraju istini, prenosi Fena, pozivajući se na agenciju IRNA.

“Logika nalaže da bi se onaj koji se povlači iz Sporazuma trebao vratiti”, tvrdi šef iranske diplomatije.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada