Stručnjaci WHO-a u Wuhanu počinju istragu o porijeklu korona virusa

Međunarodna grupa stručnjaka Svjetske zdravstvene organizacije izašla je iz karantina i počinje s istragom porijekla novog korona virusa.

Stručnjaci će početi intervjuirati ljude iz istraživačkih instituta, bolnica i s tržnice morske hrane povezane s izbijanjem prvotne epidemije (EPA)
Stručnjaci će početi intervjuirati ljude iz istraživačkih instituta, bolnica i s tržnice morske hrane povezane s izbijanjem prvotne epidemije (EPA)

Međunarodna grupa stručnjaka Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) izašla je u četvrtak iz karantina i počinje s istragom porijekla novog korona virusa.

Nakon dolaska u Wuhan 14. januara, gdje je novi korona virus koji uzrokuje bolest COVID-19 prvi put otkriven prije više od godinu dana, stručnjaci su testirani na korona virus i stavljeni u dvosedmični karantin, prenosi Hina.

Stručnjaci će početi intervjuirati ljude iz istraživačkih instituta, bolnica i s tržnice morske hrane povezane s izbijanjem prvotne epidemije.

Tokom karantina stručnjaci su održavali videokonferencije s kineskim kolegama.

Njihovo istraživanje oslanjat će se na dokaze koje pružaju kineske vlasti.

Ova istraga, koja je osjetljiva tema za Kinu jer bi mogla biti identificirana kao krivac za pandemiju korona virusa, dolazi nakon mjeseci pregovora između WHO-a i Pekinga.

Porijeklo virusa

Kineske vlasti mjesecima dovode u sumnju je li virus uopće porijeklom iz Kine i ukazuju na nepotvrđene izvještaje da su prvi slučajevi zaraze možda bili mogući u drugim zemljama.

Također kažu da su tragovi virusa na uvezenoj smrznutoj robi dokaz da je virus mogao doći iz inostranstva.

S druge strane, stručnjaci sumnjaju na šišmiše s juga Kine kao izvorne prenosnike bolesti.

Glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki rekla je u srijedu novinarima da je “imperativ otkriti” kako se virus pojavio i proširio svijetom.

Psaki je izrazila zabrinutost zbog “dezinformacija” iz “nekih izvora u Kini” i pozvala je na jasnu i temeljitu istragu.

Nakon njene izjave, Peking je u četvrtak optužio novu administraciju Joea Bidena da želi “politizirati” istragu o porijeklu novog korona virusa.

Izvor : Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO