Palestinci pozdravljaju namjeru SAD-a da otvori urede PLO-a

Administracija bivšeg predsjednika Dobalda Trumpa je zatvorila predstavništvo, te prekinula finansiranje agencije Ujedinjenih naroda za izbjeglice.

SAD je najavio i otvaranje konzulata za Istočni Jerusalem (Arhiva)

Palestinska uprava pozdravila je u srijedu namjeru nova američke administracije Joea Bidena da ponovo otvori ured Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) u Washingtonu, koji je bio zatvoren tokom predsjedavanja Donalda Trumpa.

U utorak je vršilac dužnosti američkog ambasora pri Ujedinjenim narodima Richard Mills tokom videokonferencije Vijeća sigurnosti UN-a rekao da Bidenova administracija namjerava “obnoviti američke programe pomoći Palestincima i poduzeti mjere za otvaranje diplomatskih ureda koje je zatvorila prethodna administracija”.

“Dobrodošli su pozitivni znakovi, otvaranje konzulata za Istočni Jerusalem, ureda PLO-a u Washingtonu i posvećenost rješenju dvije države”, izjavio je Jibril Rajoub, visoku dužnosnik Fataha, stranke predsjednika Palestinske uprave Mahmouda Abbasa, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Zatvoren američki konzulat u Jerusalemu

Abbas predvodi PLO, međunarodno priznati entitet koji predstavlja Palestince sa okupiranih teritorija i dijaspore.

Trumpova administracija je prestala finansirati UN-ovu agenciju za izbjeglice (UNRWA) te zatvorila palestinsko predstavništvo u Washingtonu i američki konzulat u Jerusalemu, koji je de facto služio kao ambasada za Palestince.

Također je pružila višestruku podršku Izraelu i priznala Jerusalem glavnim gradom Izraela te ocijenila da izraelska naselja na Zapadnoj obali nisu u suprotnosti s međunarodnim pravom.

Izvor: Agencije