Krađa vakcina protiv COVID-19

Lopovi su provalili u centar za vakcinaciju u mjestu Ilowo-Osada, na sjeveru zemlje, i ukrali sve vakcine koje su bile u frižideru, odnosno tri bočice sa 18 doza.

Poljska je počela vakcinaciju kao i ostatak Evropske unije 27. decembra (EPA)
Poljska je počela vakcinaciju kao i ostatak Evropske unije 27. decembra (EPA)

U Poljskoj je protekle noći zabilježena prva krađa vakcina protiv korona virusa, kada su nepoznati lopovi provalili u centar za vakcinaciju u mjestu Ilowo-Osada, na sjeveru zemlje, i ukrali sve vakcine koje su bile u frižideru, odnosno tri bočice sa 18 doza.

“Provalu i krađu otkrio je zaposleni u centru. Razbijen je prozor. Utvrđeno je da su ukradene tri bočice vakcina protiv korona virusa, ukupno 18 doza“, izjavila je televiziji Polsat glasnogovornica lokalne policije Justyna Nowicka, prenosi Beta.

U Ilowu-Osadi živi oko 3.000 ljudi i lopovi su ukrali vakcine za prve najstarije žitelje, kojima je već određen termin vakcinacije, tako da su je morali odložiti, javio je poljski radio RMF FM.

Poljska je počela vakcinaciju kao i ostatak Evropske unije 27. decembra, a od ponedeljka vakciniše najstarije generacije Poljaka koji su se prijavljivali za vakcinaciju.

Do sada vakcinisano 905.500 ljudi

Do sada je, prema današnjim podacima poljskog Ministarstva zdravstva, vakcinisano 905.500 ljudi, od toga 123.000 je revakcinisano drugom dozom.

Prema posljednjim međunarodnim poređenjima od 25. januara, makar prvu dozu vakcine u Poljskoj je dobilo 1,85 posto stanovništva.

To je više nego u susjednoj Češkoj (1,8 posto), Slovačkoj (1,79 posto), Mađarskoj (1,55 posto), ali daleko manje nego u zemljama koje prednjače u Evropi, kao što su Velika Britanija ili Malta, koja je barem prvom dozom vakcinisala 4,8 posto stanovnštva.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO