Blinkenov prvi dan na poslu: Svijet nas pažljivo promatra

Novi državni tajnik obećao je da će popraviti veze Sjedinjenih Američkih Država s globalnim partnerima.

Svijet želi znati možemo li izliječiti svoju naciju, rekao je Antony Blinken (EPA)

Antony Blinken započeo je svoj prvi radni dan kao američki državni tajnik obećavajući da će popraviti veze s globalnim partnerima i pokazati svijetu da Amerika može voditi, istovremeno se baveći klimatskim promjenama, globalnom erozijom demokracije i drugim složenim pitanjima.

“Svijet nas trenutno pažljivo promatra. Žele znati možemo li izliječiti svoju naciju. Žele vidjeti hoćemo li voditi snagom svog primjera… hoćemo li dati prednost diplomaciji, s našim saveznicima i partnerima, kako bismo se suočili s velikim izazovima našeg vremena”, rekao je Blinken, javio je Ivica Puljić, reporter Al Jazeere iz Washingtona.

Kao izazove naveo je pandemiju korona virusa, klimatske promjene, globalno gospodarstvo, prijetnje demokracijama, borbe za rasnu pravdu i opasnosti po sigurnost i globalnu stabilnost koje predstavljaju američki suparnici.

Politika bivšeg predsjednika Donalda Trumpa “America First” narušila je tradicionalne strateške saveze Washingtona.

‘Svijet se promijenio’

Nasilje u Kongresu od pro-Trumpove mase 6. siječnja dodatno je narušilo globalni položaj Amerike.

Blinken je kazao da State Department mora raditi na uspostavljanju jedinstvene fronte sa saveznicima kako bi se suprotstavio izazovima.

“Znam da State Department u koji danas ulazim nije isti onaj koji sam napustio prije četiri godine”, rekao je Blinken.

“Mnogo se toga promijenilo. Svijet se promijenio i svijet nas trenutno pažljivo promatra”, poručio je Blinken, koji kasnije u srijedu ima zakazanu prvu press konferenciju.

Prijedog američkoga predsjednika Joea Bidena da Blinken bude postavljen na funkciju državnog tajnika potvrdio je u utorak Senat sa 78 glasova za i 22 protiv.

Izvor: Agencije