Bidenova administracija najavila obnovu odnosa s Palestincima

Novoizabrani američki predsjednik će, između ostalog, ponovo pokrenuti diplomatske odnose koje je prekinula prethodna administracija.

Joe Biden namjerava obnoviti programe pomoći SAD-a u cilju podrške razvojnim ekonomskim i programima humanitarne pomoći Palestincima (EPA)

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena najavila je da će obnoviti odnose s Palestincima, kao i pomoć palestinskim izbjeglicama, što predstavlja preokret u odnosu na administraciju Donalda Trumpa i ključni element nove podrške zajedničkom rješenju za okončanje višedecenijskog konflikta s kojim su se složili Izraelci i Palestinci.

Vršilac dužnosti američkog ambasadora pri Ujedinjenim narodima Richard Mills najavio je Bidenov novi pristup na sastanku Vijeća sigurnosti UN-a i rekao da nova administracija vjeruje da je to i dalje najbolji način da se osigura budućnost Izraela kao demokratske i jevrejske države i legitimne aspiracije Palestinaca ka vlastitoj državi i sigurnom i dostojanstvenom životu.

Kako bi ostvarila ove ciljeve, Bidenova administracije će obnoviti odnose s Palestincima, ali i Izraelcima, kazao je Mills, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Dvodržavno rješenje između Izraela i Palestine

To uključuje obnovu odnosa s palestinskim liderima i palestinskim narodom, rekao je Mills i dodao da je Biden bio jasan da namjerava obnoviti programe pomoći SAD-a u cilju podrške razvojnim ekonomskim i programima humanitarne pomoći Palestincima.

Mills je kazao da će Biden preduzeti korake da ponovo pokrene diplomatske odnose koje je prekinula prethodna administracija.

SAD se nada da će polako početi graditi povjerenje na obje strane, kako bi stvorile okruženje u kojem je moguće pronalaženje zajedničkog rešenja, navodi Mills.

To znači da će pozvati obje strane da izbjegavaju jednostrane poteze koji otežavaju pronalaženje zajedničkog rješenja, kao što su aneksija teritorije, naseljavanje, uništavanje i plaćanje kriminalcima za izvršenje terorističkih akcija, objasnio je Mills.

Izvor: Agencije