Biden i Suga za ‘potpunu denuklearizaciju’ Korejskog poluotoka

Američki predsjednik je podsjetio na ‘trajnu obavezu’ SAD-a da štite japanskog partnera na osnovu vojnog saveza dviju zemalja.

Novi predsjednik je rekao da američka strateška pomoć Japanu uključuje snage za 'prošireno odvraćanje' (EPA)

Američki predsjednik Joe Biden i japanski premijer Yoshihide Suga ponovili su u srijedu u telefonskom razgovoru zajednički zahtjev za “potpunu denuklearizaciju” Korejskog poluotoka, saopćila je Bijela kuća.

Biden je u tom razgovoru podsjetio na “trajnu obavezu” Sjedinjenih Američkih Država da štite japanskog partnera na osnovu vojnog saveza dviju zemalja, dodaje se u saopćenju američke vlade, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Novi američki predsjednik je rekao da američka strateška pomoć Japanu uključuje snage za “prošireno odvraćanje”.

Ta pomoć vrijedi za nenastanjeno otočje Senkaku, koje Kinezi zovu Diaoyu i na koje Peking polaže pravo, ponovio je stanar Bijele kuće.

‘S Bidenom bi se stanje moglo vratiti u normalu’

Suga, koji je u septembru izabran za predsjednika japanske Vlade, kazao je da nastavlja politiku svog prethodnika Shinza Abea, koji je bio u dobrim odnosima s donedavnim predsjednikom Donaldom Trumpom.

Biden se nakon izborne pobjede u novembru obavezao da će poštovati ugovore o međusobnoj odbrani s azijskim saveznicima SAD-a i obnoviti veze koje su se s nekim zemljama zategnule za mandata Trumpa.

Veze Seula i Washingtona, drugih dviju prijestolnica koje su u vojnom savezu, bile su burne ovih godina, pošto je Trump optužio Južnu Koreju da ne pridonosi dovoljno za stacioniranje američkih vojnika na njenom tlu i zatražio milijarde dolara.

Što se tiče veza s Pjongjangom, stručnjaci očekuju da bi se s Bidenom stanje moglo vratiti u normalu, pošto su se za vrijeme Trumpovog mandata smjenjivale faze medenog mjeseca i krajnje napetosti s vođom Kim Jong-unom.

Izvor: Agencije