OI: Japanci traže 10.000 zdravstvenih radnika

Japanska vlada objavila je da planira zaposliti gotovo 10.000 zdravstvenih radnika posebno za Olimpijske igre u Tokiju.

Japanska vlada uvjerena je da će, usprkos rastućim infekcijama u zemlji i inostranstvu, Olimpijske igre započeti 23. jula (EPA)
Japanska vlada uvjerena je da će, usprkos rastućim infekcijama u zemlji i inostranstvu, Olimpijske igre započeti 23. jula (EPA)

Japanska vlada objavila je u utorak da planira zaposliti gotovo 10.000 zdravstvenih radnika posebno za Olimpijske igre u Tokiju, javlja francuska agencija AFP.

Prema ministru Seiku Hashimotu, za provedbu plana potrebne su hiljade zdravstvenih radnika, prenosi Hina.

“Pokušavamo osigurati gotovo 10.000 zdravstvenih radnika koji će raditi oko pet dana sedmično tokom Igara”, rekao je Hashimoto u parlamentu.

Japanci ustraju na novom zapošljavanju iako je u toj zemlji treći val pandemije korona virusa stavio pod veliko opterećenje lokalni zdravstveni sistem.

Opozicioni političari kritizirali su vladu zbog planova, dok su ljekarska udruženja upozoravala na pad zdravstvenih kapaciteta u svjetlu novog vala infekcija.

Održavanje Igara

Japanska vlada uvjerena je da će, usprkos rastućim infekcijama u zemlji i inostranstvu, Olimpijske igre započeti 23. jula.

Japan je manje pogođen od mnogih drugih zemalja pandemijom korona virusa, s ukupno gotovo 5.000 umrlih osoba, ali ljekari su upozorili da tamošnje zdravstvene ustanove riskiraju kolaps, posebno ako Olimpijske igre potaknu nove infekcije, navodi AFP.

Očekuje se da će se na Igrama natjecati gotovo 11 000 sportista iz gotovo 200 zemalja, a odluka o gledateljima u Međunarodnom olimpijskom odboru (MOO) očekuju tek na proljeće.

MOO tvrdi da će poticati vakcinisanje svih sportista koji dolaze na Igre, ali predsjednik MOO-a Thomas Bach rekao je da vakcinisanje za Olimpijske igre neće biti “niti obaveza niti prioritet za sportista”.

Izvor : Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO