Moskva i Teheran pozvali na spašavanje nuklearnog sporazuma

Šefovi diplomatija dvije države održali su prve razgovore od kako je izbor Joea Bidena za američkog predsjednika povećao nade u povratak Washingtona sporazumu.

Mohammad Javad Zarif i Sergej Lavrov sastali su se u Moskvi (EPA)
Mohammad Javad Zarif i Sergej Lavrov sastali su se u Moskvi (EPA)

Moskva i Teheran u utorak su pozvali na spašavanje iranskog nuklearnog sporazuma, dok su šefovi njihovih diplomatija održali prve razgovore od kako je izbor Joea Bidena za američkog predsjednika povećao nade u povratak Washingtona sporazumu.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je uoči razgovora u Moskvi da je “jedna od najurgentnijih tema spašavanje Zajedničkog sveobuhvatnog plana akcije [JCPOA]”, prenosi Fena, pozivajući se na AFP.

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif zahvalio se Moskvi na naporima za spašavanje JCPOA, nakon američkog napuštanja sporazuma 2018. godine, i na ruskoj konstruktivnoj i principijelnoj poziciji prema nuklearnom sporazumu.

Zarif: SAD na napravi suštinski izbor

Zarif je pozvao na jedinstvo Moskve i Teherana “u cilju spašavanja JCPOA od rizika i strahova koji su se pojavili nakon što su Sjedinjene Američke Države napustile ovaj plan”.

Razgovori u Moskvi uslijedili su nekoliko dana nakon što je Zarif zatražio od SAD-a da napravi “suštinski izbor” ukidanjem sankcija i poništenjem “propale politike” prethodne administracije, koja je zauzela tvrdolinijaški stav prema Teheranu.

Upozorio je da bi svi napori Washingtona na iznuđivanju dodatnih ustupaka na kraju završili neuspjehom.

“Iran želi nuklearni sporazum”, napisao je Zarif u komentaru u magazinu Foreign Affairs.

ran mora prekinuti provokacije i vratiti se uvjetima nuklearnog sporazuma iz 2015. godine sa svjetskim silama ako očekuje da se SAD ponovo pridruže sporazumu, ali čak i tada bi bilo potrebno organizirati šire pregovore, izjavio je u utorak francuski predsjednički zvaničnik.

Francuski zvaničnik: Prekinuti provokacije

Bivši američki predsjednik Donald Trump izveo je Washington iz JCPOA s Velikom Britanijom, Kinom, Francuskom, Njemačkom i Rusijom i ponovo uveo američke sankcije, koje su tim sporazumom bile ukinute, navodeći Teheran da krene da krši odredbe sporazuma.

Joe Biden, koji je na dužnost stupio prošle sedmice, rekao je da će se SAD pridružiti sporazumu ako Teheran nastavi strogo poštivati njegove odredbe.

“Ako su ozbiljni u pregovorima i ako žele ponovo biti angažirane sve zainteresirane strane u JCPOA, prvo se trebaju uzdržati od daljih provokacija i, drugo, poštovati ono što više ne poštuju, što bi se reklo, svoje obaveze”, rekao je novinarima francuski zvaničnik, koji nije želio biti imenovan, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Izvor : Agencije

Povezane

Prošlo je pet godina od potpisivanja iranskog nuklearnog sporazuma u Beču. Njegova budućnost je neizvjesna nakon što se američki predsjednik Trump 2018. odlučio povući. Od tog razdoblja između Washingtona, Teherana i ostalih zemalja potpisnica napetosti je sve više.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO