Iran poziva Bidena da ukine sankcije i omogući nabavku vakcina

Zbog sankcije koje je Teheranu ranije uveo bivši predsjednik Donald Trump, mnoge strane banke spriječene su da posluju s Iranom.

Teheran je odobrio rusku vakcinu za domaću upotrebu, a pokušava kupiti i vakcine AstraZenece i drugih kompanija (EPA)
Teheran je odobrio rusku vakcinu za domaću upotrebu, a pokušava kupiti i vakcine AstraZenece i drugih kompanija (EPA)

Iran je u utorak pozvao američkog predsjednika Joea Bidena da ukine sankcije, za koje kaže da koče borbu Teherana protiv pandemije COVID-19.

Teheran navodi da je odobrio rusku vakcinu “Sputnik V” za domaću upotrebu i da pokušava kupiti vakcine od AstraZenece i drugih kompanija, prenosi Fena, pozivajući se na Reuters.

Sankcije koje je uveo donedavni američki predsjednik Donald Trump zvanično izuzimaju hranu, lijekove i druge humanitarne zalihe, ali mnoge strane banke spriječene su da posluju s Iranom.

Moguća blokada inspekcija

“Budući da Bidenova administracija tvrdi da nije antinaučna poput prethodne, očekuje se da će osloboditi transfer deviznih resursa Irana za borbu protiv korona virusa i uskoro ukinuti bankarske sankcije”, rekao je glasnogovornik iranske Vlade Ali Rabiei za državnu televiziju.

Također je zaprijetio da će Iran u kratkom vremenu blokirati najavljene inspekcije iranskih nuklearnih objekata od Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) ako Washington ne ukine sankcije.

Izvor : Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO