Pasteur i Merck odustaju od razvoja vakcine protiv COVID-19

Probleme s plasiranjem vakcine na tržište ima i vodeća francuska farmaceutska kompanija Sanofi; od razvoja vakcine odustaje i američka kompanija.

Pasteurova vakcina koristila je vakcinu protiv ospica prilagođenu za borbu protiv COVID-19 (EPA)

Francuski Institut Pasteur objavio je da zaustavlja razvoj svog glavnog plana za vakcinu protiv COVID-19, jer su prva ispitivanja pokazala da je manje efikasna nego su se nadali.

Drugi francuski laboratorij, Sanofi, najavio je u decembru da njegova vakcina kasni i da će bit spremna tek krajem 2021. godine, zbog lošijih rezultata od očekivanih.

U slučaju Pasteurove vakcine “utvrđeno je da su inducirani imunološki odgovori niži od onih primijećenih kod izliječenih od prirodne infekcije, kao i onih kod osoba vakcinisanih odobrenim vakcinama protiv bolesti COVID-19”, objašnjava Institut, koji obrazlaže odluku o okončanju projekta.

Pasteurova vakcina koristila je vakcinu protiv ospica prilagođenu za borbu protiv COVID-19, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Slabi rezultati američke kompanije

I američka farmaceutska kompanija Merck odustaje od dva potencijalna kandidata za vakcinu protiv bolesti COVID-19 zbog slabih rezultata u prvim kliničkim ispitivanjima, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Merck je saopćio da su dobrovoljci dobro podnijeli vakcinu, ali da je ona podstakla slab imuni odgovor u poređenju s ostalim vakcinama.

Iz kompanije navode da će fokus preusmjeriti na dvije moguće terapije za COVID-19, koje tek trebaju dobiti odobrenje nadležnih regulatornih tijela.

Američka vlada će Mercku isplatiti 356 miliona dolara za ubrzanu proizvodnju jedne od njenih potencijalnih terapija protiv COVID-19, u sklopu akcije koja ima za cilj da pomogne razvoj vakcina i lijekova protiv bolesti izazvane korona virusom.

Taj novac će kompaniji omogućiti da do kraja juna proizvede do 100.000 doza, ukoliko američka Uprava za hranu i lijekove izda odobrenje za hitnu upotrebu.

Lijek poznat pod nazivom MK-7110 ima sposobnost da smanji štetne efekte pretjerane reakcije imunog sistema na COVID-19.

U SAD-u pet potencijalnih vakcina

Merck se u trku za borbu protiv pandemije uključio kasnije od ostalih najvećih farmaceutskih kompanija, a prošle jeseni počele su prve faze ispitivanja potencijalnih vakcina koje zahtijevaju samo jednu dozu.

Vakcine koje su razvile kompanije Pfizer i Moderna su u tom trenutku već bile u kasnoj fazi kliničkih ispitivanja, a krajem prošle godine dobile su i dozvolu za hitnu upotrebu.

U SAD-u se u kasnoj fazi kliničkih ispitivanja nalazi pet potencijalnih vakcina protiv korona virusa.

Rezultati ispitivanja vakcine koju je razvila kompanija Johnson & Johnson i koja se prima iz jedne doze očekuju se uskoro.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO