Kongresmeni primaju prijetnje uoči rasprave o opozivu Trumpa

Postupak opoziva bivšeg predsjednika Donalda Trumpa počet će u američkom Senatu u sedmici koja počinje 8. februara.

Optužbe terete Trumpa da je svojim govorom 6. januara direktno potakao svoje pristaše da upadnu u Kongres (Reuters)

Američke službe sigurnosti istražuju brojne prijetnje koje su upućene kongresmenima uoči senatske rasprave o opozivu bivšeg predsjednika SAD-a Donalda Trumpa.

Kongresmenima je prijećeno ubistvima i napadima izvan Capitola, saznaje AP iz izvora u američkoj vladi koji je zahtjevao anonomnost, prenosi Tanjug.

Zbog ovih prijetnji i bojazni da bi naoružani demonstranti mogli da se vrate i ponovo pokušaju napad na zdanje Kongresa, washingtonska policija i druge federalne sigurnosne strukture zahtijevaju da hiljade pripadnika Nacionalne garde ostanu do daljeg raspoređene u prijestolnici SAD-a, sve dok se u Senatu priprema nastavak suđenja o opozivu bivšeg predsjednika Trumpa.

Iz komande Nacionalne garde su saopštili da je zaključno sa nedjeljom broj pripadnika Nacionalne garde raspoređenih u Washingtonu manji od 20 hiljada.

Najavljeno je da će većina, njih oko 13.000, tokom narednih dana biti vraćeno kućama, a u sedmicama koje slijede sukcesivno će biti smanjivano ljudstvo do brojnog stanja od oko 5.000 pripadnika Nacionalne garde koji će se zadržati u glavnom gradu SAD do sredine marta.

Prvi predsjednik kojem se sudi nakon istekao mandata

Postupak opoziva bivšeg predsjednika Donalda Trumpa počet će u američkom Senatu u sedmici koja počinje 8. februara, rekao je lider senatske većine demokrata Chuck Schumer, nakon što donji dom parlamenta, Zastupnički dom, u ponedjeljak formalno dostavi svoju odluku o opozivu.

Schumer je istakao kako je potrebno što brže provesti potvrđivanje Bidenovog kabineta i drugih ključnih dužnosnika administracije.

Optužbe terete Trumpa da je svojim govorom 6. januara direktno potakao svoje pristaše da upadnu u Kongres s ciljem ometanja i onemogućavanja demokratskog procesa kongresne potvrde rezultata predsjedničkih izbora na kojima je pobijedio Joe Biden, a Trump izgubio.

Trump je prošle sedmice postao prvi predsjednik u historiji SAD-a protiv kojeg je dva puta izglasan opoziv.

Također je i prvi predsjednik kojem se sudi nakon što mu je istekao mandat.

Izvor: Agencije