Guaida EU ne priznaje kao predsjednika Venecuele

Vijeće Evropske unije smatra donedavnog predsjednika Parlamenta južnoameričke zemlje dijelom demokratske opozicije.

Godine 2018. su Juana Guaida mnoge zapadne zemlje priznale za privremenog predsjednika (EPA)

Države članice Evropske unije nisu u ponedjeljak priznale legitimnost privremenog predsjednika Juana Guaidoa u Venecueli, što je tražio Evropski parlament.

Dodaje se kako Guaido ostaje “privilegirani sagovornik“, ali ga EU ne smatra više legitimnim privremenim čelnikom, prenosi Hina.

Nakon spornog ponovnog izbora Nicolasa Madura 2018. godine za predsjednika Venecuele, predsjednik Parlamenta Juan Guaido priznat je za privremenog predsjednika.

Takvim ga još uvijek smatraju Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija.

Evropski parlament je u svojoj rezoluciji tražio od država članica da priznaju “kontinuitet nacionalne skupštine Venecuele izabrane 2015. godine i njenog legitimnog predsjednika Juana Guaidoa“.

Izbori u decembr ‘propuštena prilika’

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku izjavio je tada u EP-u da EU nikada nije priznao Guaidoa za predsjednika Venecuele, jer nije bilo konsenzusa država članica.

U zaključcima koje su u ponedjeljak usvojili ministri vanjskih poslova članica EU-a navodi se da su parlamentarni izbori održani 6. decembra prošle godine bili “propuštena prilika“ za demokratiju, jer su održani bez nacionalnog dogovora o izbornim uvjetima i nisu bilu u skladu s međunarodnim standardima za demokratske procese.

Prema zaključcima Vijeća, EU smatra Guaidoa dijelom demokratske opozicije.

“Vijeće ponovo poziva da se osigura sloboda i sigurnost svim političkim oponentima, naročito predstavnicima opozicijskih stranka izabranih u nacionalnu skupštinu 2015. godine“, kaže se u zaključcima.

Izvor: Agencije